Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumptie in april verder teruggelopen

21-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelcentrum_05.jpg
Nederlandse huishoudens hebben in april 1,9 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De consumptie ligt al bijna 2 jaar vrijwel onafgebroken lager dan een jaar eerder.
Duurzame goederen
Consumenten kochten vooral minder duurzame goederen zoals auto’s, meubels, kleding en schoenen. De bestedingen aan duurzame goederen waren in april 9,6 procent lager dan in april 2012.
De consumptie van voedings- en genotmiddelen kromp met 2,2 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,3 procent minder uitgegeven. Deze cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.
Fors hoger gasverbruik
Een maand eerder, in maart, bedroeg de krimp van de consumptie slechts 0,3 procent. Dat de daling toen meeviel, was vooral toe te schrijven aan een fors hoger gasverbruik als gevolg van het zeer koude weer. Zonder dat effect zou de terugval in de bestedingen van huishoudens toen ongeveer 2 procentpunt groter zijn geweest. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!