Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenvertrouwen iets omhoog

21-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaargeld sparen geldkist 930 520
De stemming onder consumenten is in december iets verbeterd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Toename koopbereidheid

Het consumentenvertrouwen komt uit op 25, tegen 23 in november. Het oordeel over het economisch klimaat is positiever. Ook de koopbereidheid neemt iets toe aldus het statistiekbureau.

Boven gemiddelde

Met 25 ligt het consumentenvertrouwen in december ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-min 3). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met min 41.

Diensten en woninginrichting

Het CBS maakte ook bekend dat consumenten in oktober 1,7 procent meer hebben besteed dan in dezelfde maand vorig jaar. De groei was wat lager dan in de voorgaande maanden. Consumenten gaven in oktober vooral meer uit aan diensten en woninginrichting. Daarentegen werd er aanzienlijk minder gas verbruikt.
Aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen gaven consumenten ruim 2 procent meer uit dan in oktober 2016. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in december vrijwel hetzelfde als in oktober.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!