Kassa

Consumentenvertrouwen historisch laag

  •  
20-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
mond_09.jpg
Het consumentenvertrouwen is in de maand juni gedaald tot een historisch dieptepunt. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Daling
De graadmeter voor het vertrouwen daalde met 2 punten tot -40, waarmee het vertrouwen terug is op het historisch lage niveau van juli 2003. Consumenten waren vooral pessimistischer over het economische klimaat voor het komende jaar.
Werkloosheid
,,Mensen vragen zich af wat gaat er met Griekenland gebeuren, Spanje is hoogst onzeker. Mensen zien de werkloosheid oplopen, ze zijn bang om hun baan te verliezen'', zo verklaart CBS-econoom Peter Hein van Mulligen de neergang.
Kwakkelende huizenmarkt
De moed zakt volgens hem bij de consument ook in de schoenen door de kwakkelende huizenmarkt. ,,Dat is voor de meeste mensen toch de belangrijkste vermogensbron'', constateert de econoom.
Koopbereidheid
De koopbereidheid veranderde niet in juni. De indicator hiervoor bleef op het lage niveau van -23 steken. In de voorgaande maand kreeg de koopbereidheid volgens Van Mulligen al een extra knauw door de maatregelen uit het Lenteakkoord. Daardoor gaat de koopkracht achteruit.
Eigen financiële situatie
Ook het vertrouwen in de eigen financiële situatie in de komende 12 maanden bleef onverminderd laag op -25. Om die reden vinden consumenten de tijd niet rijp voor het doen van grote aankopen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de verkopen van nieuwe auto's in ons land die al sinds het begin van het jaar dalen.
Gestage daling
Het vertrouwen onder consumenten is al sinds maart vorig jaar gestaag aan het dalen, zelfs harder dan in veel andere landen in Europa. Volgens Van Mulligen is er in ieder geval dit jaar geen verbetering te verwachten.
ANP Is uw vertrouwen ook gedaald? Als u bent ingelogd kunt u uw reactie achterlaten.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!