Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het consumentenvertrouwen in Nederland flink onderuit gegaan in de afgelopen maand. Consumenten zijn minder positief over zowel het algemene economische klimaat als de eigen financiën.
Het CBS meet de waarden met een puntensysteem. Voor de maan november kwam dat uit op min 19. Een maand eerder was dat nog min-tien. Een forse daling dus, waarmee het consumentenvertrouwen op hetzelfde punt staat als februari van dit jaar – toen was er sprake van een volledige lockdown.
Het viel al op dat het vertrouwen in een daling terecht is gekomen vanwege de gestegen brandstof- en gasprijzen. De stijging van de prijzen drukte toen al op de koopbereidheid van consumenten, meldt het CBS.
Sindsdien is de koopbereidheid nog verder gedaald. Opvallend is dat consumenten bij de laatste peiling ook negatiever waren over het algemene economische beeld; zowel van de afgelopen twaalf maanden, maar ook over de komende twaalf maanden. Dit blijkt uit het onderzoek.
Volgens het CBS is de stemming nog niet zo somber als aan het begin van de coronapandemie. In mei vorig jaar lag de score zelfs op min 31. Volgens het CBS bereikte het consumentenvertrouwen de hoogste stand ooit in januari 2000. Toen was de score plus 36. ANP
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Consumentenvertrouwen gaat meer over 'tussen de oren' dan over de echte economische omstandigheden. Mensen die het slecht hebben en bijvoorbeeld in de bijstand zitten of alleen AOW ontvangen hebben het heel slecht en hebben een negatief consumentenvertrouwen. Helemaal begrijpelijk. Maar mensen die wel wat te besteden hebben hoeven niet meteen in paniek te raken momenteel. In januari 2020 was het consumentenvertrouwen het hoogst ooit gemeten. In maart 2021 volgde een dieptepunt. Maar het economisch tij is in de werkelijkheid veel gunstiger dan voorspeld. Het is voornamelijk angst dat dit vertrouwen bepaalt en daardoor houden mensen de hand op de knip. De koopbereidheid in november 2021 was -14. Wat jammer dat mensen die genoeg geld hebben zo somber zijn en de portemonnee niet meer trekken. Als ze dat wel zouden doen dan zou iedereen daar baat bij hebben.
De economie ging toch weer zo goed , zelfs nog beter dan voor Corona? Waar blijft dan extra geld voor de AOW-ers? en de Wajongers? Die kunnen niet meer rondkomen en moeten zich in de schulden steken en naar de Voedselbank en zorg mijden in dit supergave welvarende land van Rutte. Maar Buitenlandse Zaken gaat naar Afghanistan en biedt de Taliban aan om de salarissen van zorgmedewerkers en onderwijskrachten aldaar te gaan betalen, van ONS belastinggeld. Als er in de 2e kamer gestemd moet worden over salarisverhoging van onze eigen zwaar overbelaste zorgmedewerkers, weten ze niet hoe snel ze naar de gang moeten hollen om niet te hoeven stemmen. En dus is het niet gek dat het vertrouwen in het demissionaire kabinet tot het nulpunt is gedaald. Zwalkend beleid, problemen overlaten aan burgemeesters, relschoppers niet in de cel zetten en alle vernielingen zelf laten betalen of bij minderjarigheid de ouders. Moeten ze maar opvoeden! Haal ons Leger terug uit Verweggistanlanden en laat ze onze straten weer veilig maken. Een Politiestaat? JA DAN MAAR.
Ik ben er trot op dat de VN, dus ook Nederland, tijdelijk de salarissen van Afghaanse vroedvrouwen, chirurgen, verpleegkundigen en medisch technici betaalt zodat ze hun werk blijven doen, omdat anders miljoenen Afghanen het risico lopen dat ze niet meer kunnen rekenen op medische hulp. En ben er ook trost op dat door die tijdelijke bijdrage het onderwijs daar ook door kan gaan zodat kinderen een schoolopleiding krijgen. Net als kinderen in onze contreien. Ik ben niet trots op het deel van de Nederlandse bevolking dat keer op keer giftige en ophitsende berichten verspreidt die het resultaat zijn van niet feiteloze gedachtenkronkels . Daar kan ik alleen maar medelijden mee hebben. O ja, het ging over consumentenvertrouwen. Is waar ook.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!