Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenvertrouwen fors lager

22-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
415 keer bekeken
  •  
winst omzet geld pond 1127

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het consumentenvertrouwen in Nederland flink onderuit gegaan in de afgelopen maand. Consumenten zijn minder positief over zowel het algemene economische klimaat als de eigen financiën.

Het CBS meet de waarden met een puntensysteem. Voor de maan november kwam dat uit op min 19. Een maand eerder was dat nog min-tien. Een forse daling dus, waarmee het consumentenvertrouwen op hetzelfde punt staat als februari van dit jaar – toen was er sprake van een volledige lockdown. 

Gestegen prijzen lijken oorzaak

Het viel al op dat het vertrouwen in een daling terecht is gekomen vanwege de gestegen brandstof- en gasprijzen. De stijging van de prijzen drukte toen al op de koopbereidheid van consumenten, meldt het CBS. 

Consumenten ook negatiever over economie

Sindsdien is de koopbereidheid nog verder gedaald. Opvallend is dat consumenten bij de laatste peiling ook negatiever waren over het algemene economische beeld; zowel van de afgelopen twaalf maanden, maar ook over de komende twaalf maanden. Dit blijkt uit het onderzoek. 

Vorig jaar was dieptepunt

Volgens het CBS is de stemming nog niet zo somber als aan het begin van de coronapandemie. In mei vorig jaar lag de score zelfs op min 31. Volgens het CBS bereikte het consumentenvertrouwen de hoogste stand ooit in januari 2000. Toen was de score plus 36. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!