Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenvertrouwen daalt verder

21-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grafiek
Het vertrouwen van consumenten is verder afgenomen. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend. Het oordeel over het economisch klimaat is negatiever, de koopbereidheid daalde een fractie.
Het consumentenvertrouwen komt in maart uit op min 4, en was een maand eerder min 2. Het is de achtste maand op rij dat de stemming onder consumenten minder is geworden. In februari werd deze voor het eerst in vier jaar tijd negatief.

Onder gemiddelde

Met min 4 ligt het consumentenvertrouwen iets onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar, dat op min 3 staat. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 met 36 de hoogste stand ooit. Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (min 41).

Consumptie huishoudens

Het statistiekbureau maakte ook gegevens over de consumptie van huishoudens in januari bekend. In de eerste maand van vorig jaar werd 0,9 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dit is de laagste groei sinds medio 2016. Consumenten verbruikten volgens het CBS meer gas, maar besteedden minder aan auto’s dan een jaar eerder.
Volgens de zogeheten consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in maart iets gunstiger dan in januari. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!