Consumentenprijzen stijgen minder snel
08-05-2018
• leestijd 1 minuten
De consumentenprijzen waren in april 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. In maart was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis nog 1 procent. De minder snelle stijging kwam vooral door de prijsontwikkeling van vliegtickets, vakantiereizen naar het buitenland en een verblijf in bungalowparken, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
In vakanties prijzen hoger
Rond feestdagen en in vakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. Vorig jaar viel de meivakantie voor het grootste deel in april, waardoor de prijzen toen flink hoger waren. Dit jaar valt de meivakantie voor het grootste deel in mei. De prijsstijging van benzine had een verhogend effect op de stijging van de consumentenprijzen.
Indicator voor inflatie
De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In april was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 0,7 procent. Een maand eerder was dat nog 1 procent. ANP