Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenprijzen stijgen minder in maart

10-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Boodschappen, supermarkt 930x520
De consumentenprijzen waren in maart 1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. In februari was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis nog 1,2 procent.

Voedingsmiddelen

De minder snelle stijging kwam vooral door de ontwikkeling van de prijzen van een aantal voedingsproducten zoals vlees, zuivel, fruit en aardappelen. De prijsstijging van voedingsmiddelen op jaarbasis is voor de zesde maand op rij afgenomen. Ook de prijsontwikkeling van kleding drukte de stijging van de consumentenprijzen, merkt het statistiekbureau op. Daarentegen had de prijsontwikkeling van mobiele telefoondiensten, onderhoud van privé-voertuigen en autobrandstoffen een verhogend effect op de ontwikkeling van de consumentenprijzen.
De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In maart was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 1 procent. Een maand eerder was dat nog 1,3 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!