Kassa

Consumentenprijzen in november omhoog

07-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelen-930x520
De consumentenprijzen waren in november 1,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In oktober was de prijsstijging op jaarbasis nog 1,3 procent.

Prijsontwikkeling van benzine en kleding

De stijging van de consumentenprijzen kwam vooral door de prijsontwikkeling van benzine en kleding, aldus het CBS. Voor kleding betaalde de consument in november weliswaar 1,2 procent minder dan in dezelfde maand van 2016, maar in oktober was de prijsdaling op jaarbasis groter.

Consumentenprijsindex niet hetzelfde als inflatie

Overigens merkt het statistiekbureau op dat de consumentenprijsindex een belangrijke indicator is voor het verschijnsel inflatie, maar niet hetzelfde is. ,,De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs''.

Europees geharmoniseerde prijsindex

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In november was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index ook 1,5 procent. Een maand eerder was dat nog 1,3 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in november toe van 1,4 procent naar 1,5 procent. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!