Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenprijzen in januari omhoog

08-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelen-930x520
De consumentenprijzen in Nederland waren in januari 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In december was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,3 procent.
De stijging van de consumentenprijzen nam toe door de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas, aldus het statistiekbureau. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect.

Belangrijke indicator voor inflatie

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In januari was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index ook 1,5 procent. Een maand eerder was dat nog 1,2 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!