Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenprijzen februari 1,2 procent hoger

08-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelen-930x520
De consumentenprijzen waren in februari 1,2 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In januari was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent.

Consumentenprijsindex belangrijke indicator voor inflatie

De prijsstijging schommelt al ruim een halfjaar rond dit niveau. De afname op jaarbasis kwam onder meer door de prijsontwikkeling van benzine, aldus het statistiekbureau. Ook de prijsontwikkeling van groenten en kleding had een verlagend effect op de stijging van de consumentenprijzen.
De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Prijsstijging Europees geharmoniseerde prijsindex hoger

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In februari was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index 1,3 procent. Een maand eerder was dat nog 1,5 procent. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!