Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenprijzen 1,4 procent hoger in 2017

09-01-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
winkelen-930x520
De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.

Voedingsmiddelen duurder dan 2016

De prijzen van voedingsmiddelen waren volgens het statistiekbureau gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2016. Dit is de sterkste prijsstijging na 2008. Maar de grotere stijging van de consumentenprijzen is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en elektriciteit.

Na drie jaar zijn prijzen weer sterk gestegen

In doorsnee waren goederen 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten lagen 1,2 procent boven het prijsniveau in 2016. Na drie jaar met geringe prijsstijgingen zijn de consumentenprijzen in 2017 weer sterker gestegen. In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent nog de laagste in bijna 30 jaar.

December was de duurste maand

De consumentenprijzen waren in december overigens 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. In november was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent.

Consumentenprijsindex

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!