Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond wil antwoord bankstoringen

02-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logo_Consumentenbond_1.jpg
De Consumentenbond betreurt het dat er nog altijd geen compensatieregeling bestaat voor klanten die door een storing tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de diensten van hun bank. De bond deed hiervoor vorig jaar al een oproep aan Tweede Kamerleden. Volgende week gaat de bond weer bij hen langs voor een antwoord.
Groot aantal storingen
Het internet- en mobiel bankieren bij de grote Nederlandse banken wordt al jaren herhaaldelijk getroffen door storingen. Deze week waren klanten van Rabobank meerdere keren de pineut. De oorzaken lopen volgens de banken uiteen, van 'technische problemen' en fouten in het back-upsysteem, tot onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast werden banken vorig jaar ook meerdere malen slachtoffer van cyberaanvallen, waardoor de banksystemen plat werden gelegd.
Verantwoordelijkheid
De Consumentenbond vindt het niet kunnen dat banken zich achter dit soort verklaringen verschuilen. ,,Banken zijn een nuts-voorziening. Ze zijn er verantwoordelijk voor dat alles werkt'', zegt Sandra de Jong van de consumentenorganisatie.
Wettelijke regeling
De klant staat bij storingen met de rug tegen de muur. Als die een bepaalde dag niet kan inloggen op de site van de bank of wanneer het salaris te laat is gestort, heeft klagen weinig zin. ,,Het probleem wordt er niet eerder door opgelost. Daarom vinden wij ook dat hier een wettelijke regeling moet komen'', benadrukt De Jong.
Compensatieregeling
Ze wijst erop dat er in de energiebranche al wel een compensatieregeling voor stroomstoringen bestaat. Wanneer de stroom gedurende vier uur uitvalt, ontvangen klanten een vergoeding. Dit bedrag krijgen consumenten ongeacht of zij persoonlijk zijn gedupeerd, en ook als de calamiteit buiten de invloed van de netbeheerder valt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!