Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond waarschuwt voor slijm

30-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
262 keer bekeken
  •  
Onveilig slijm Consumentenbond
Het populaire kinderspeelgoed slijm is niet altijd veilig, zeker niet voor kinderen onder de zes jaar. Van de tien producten die de Consumentenbond heeft getest, bevatten er drie veel meer van de schadelijke stof boor dan wettelijk is toegestaan.
Boor kan irritaties veroorzaken bij inademing of inslikken en bij contact met huid en ogen. Ook kan het diarree, braken en krampen veroorzaken. Op de lange termijn is boor mogelijk schadelijk voor de vruchtbaarheid en kan het schade toebrengen aan het ongeboren kind. De producten die te veel boor bevatten zijn: Putty XXL, Whoopee Putty en Fluffy Slijm.

Goed handen wassen

Na het spelen met slijm zouden kinderen in elk geval hun handen goed moeten wassen om te voorkomen dat het spul in de mond of open wondjes komt. Ook zelf slijm maken met wasmiddel of scheerschuim raadt de Consumentenbond, net als eerder gezondheidsinstituut RIVM, af.

Schrikbarend hoog gehalte boor

Al in juli waarschuwde de Consumentenbond dat uit testen in buurlanden bleek dat in slijm, ook bekend als Slime, "een schrikbarend hoog gehalte boor (borium) zit'" waardoor het niet aan speelgoednormen voldoet. Daarna volgde het onderzoek in Nederland. De conclusies heeft de bond gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), importeurs en winkels. Consumenten krijgen voorlopig het advies om de producten met te veel boor niet meer te gebruiken.
Intertoys is inmiddels gestopt met de verkoop van Putty XXL.

Geen nieuw product

Slime bestaat overigens al zeker veertig jaar. Het werd in 1976 in de handel gebracht door de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, bekend van de barbiepop.
Bronnen: ANP/ de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!