Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Consumentenbond: Waardering vegaburgers loopt flink uiteen

25 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
vegaburger 1127
Er blijken grote verschillen te zitten tussen vegetarische hamburgers, zowel qua smaak als op het gebied van gezondheid, blijkt uit een test van de Consumentenbond. De bond onderzocht zestien van zulke vleesvervangers.
65 consumenten proefden de vegaburgers en waren niet over alle burgers even enthousiast. Zo liepen de scores uiteen van 3,1 tot 7,1. Verder keek de Consumentenbond naar de aanwezigheid van zout en verzadigd vet in de vegaburgers. De 'Vandaag vegetarische Burger de luxe' van supermarktketen Albert Heijn scoorde het best op smaak en gezondheid. Aldi's 'Meat free days burger' blijkt de gezondste burger.

Hoge hoeveelheid zout

In de geteste burgers zat te veel zout. Gemiddeld bevatten de burgers 1,4 gram zout. Dit past niet binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het centrum mag een vleesvervanger maximaal 1,1 gram zout per 100 gram zitten. De gehaktschijf van Vegafit bevat het meeste zout, namelijk 2 gram zout per 100 gram.

Grensoverschrijdende productsamenstelling

Fabrikanten en de overheid werken aan gezondere producten met minder zout, verzadigd vet en suiker in het Akkoord verbetering productsamenstelling. Zo mogen vleesvervangers in 2022 maximaal 1,53 gram zout per 100 gram product bevatten. Deze afspraak is volgens de Consumentenbond niet ambitieus genoeg, gezien veel burgers in het onderzoek nu al aan deze eis voldoen. Deze grens is nog steeds fors hoger dan de grens die het Voedingscentrum trekt.

Vet (lekker)?

Vegaburgers bevatten flink minder verzadigd vet in vergelijking met 'gewone burgers'. Zo zit er gemiddeld 2,5 procent ongezond verzadigd vet. Een gewone burger bevat vaak drie keer zoveel verzadigd vet. Vier vegaburgers bevatten echter wel veel verzadigd vet. In de 'Vegan Juicy burger' van Van Koolen zit zelfs nog meer verzadigd vet dan dat er in gehakt aanwezig is. Ook scoort de burger niet hoog bij het smaakpanel. Deze burger eindigde daardoor onderaan in de test.

Welke vegaburger kwam in Kassa in 2018 als beste uit de test?

Bron: Consumentenbond

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!