Kassa

Consumentenbond voor slimme energiemeter

26-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Consumentenbond_01.jpg
De Consumentenbond staat achter een aangepast voorstel voor de invoering van de zogenoemde slimme energiemeter. Het voorstel, dat onder meer voorziet in een betere bescherming van persoonsgegevens, is maandag door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer gestuurd.
Een slimme energiemeter stuurt digitale informatie naar de netwerkbeheerder. Het apparaat kan op afstand worden bediend en uitgelezen. Een eerder voorstel van de minister werd door de Eerste Kamer afgewezen omdat het inbreuk zou maken op de privacy. De Consumentenbond stond er ook niet achter.
Volgens een zegsvrouw van de Consumentenbond is het nieuwe voorstel van de minister acceptabel. ,,Belangrijke kritiekpunten die we hadden, zijn hiermee weggenomen.''
Het idee achter de energiemeter is dat energiebedrijven betere informatie kunnen geven over het verbruik. Dat zou moeten leiden tot energiebesparing. Een ander voordeel is dat bij een verhuizing duidelijker kan worden afgelezen hoeveel iemand heeft verbruikt. Ook hoeven de bedrijven niet meer langs deuren te gaan om de meterstanden op te nemen.
In het nieuwe voorstel van de minister worden consumenten niet verplicht aan de plaatsing van de meter mee te werken. Verder mag het energiebedrijf de meter alleen bekijken voor het tweemaandelijkse energieoverzicht en bij verhuizingen. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!