Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: tornen aan vergoeding GGZ- en wijkzorg gaat tegen Zorgverzekeringswet in

05-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6170 keer bekeken
  •  
zorgpremie_20220915

Zorgverzekeraars handelen tegen de Zorgverzekeringswet als zij tornen aan de vergoedingen voor GGZ- en wijkzorg. Dat stelt de Consumentenbond maandag 5 december 2022 in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. De Consumentenbond vindt dat een beperking die de positie van consumenten in de zorg verder verzwakt, en vraagt de Tweede Kamer om in te grijpen.

Het aantal restitutiepolissen, met volledige keuzevrijheid voor consumenten, neemt in 2023 sterk af. Deze worden vervangen door combinatiepolissen, die GGZ- en wijkzorg niet volledig vergoeden als er geen contract is met de zorgverlener. 

“Hierdoor ontstaat belemmering voor consumenten”

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Dat vinden wij onacceptabel. Hierdoor ontstaat een belemmering voor consumenten om naar de zorgverlener van hun keuze te gaan en tast dus het principe van vrije artsenkeuze aan.”

“Terwijl een peiling onder ruim tienduizend van onze panelleden juist laat zien dat 90 procent van hen het van groot belang vindt dat zij zelf kunnen bepalen naar welke zorgverlener zij gaan.”

Zorgverzekeraars ontduiken wettelijke informatieplicht 

De Consumentenbond heeft nog meer kritiek op zorgverzekeraars en heeft die eerder al gedeeld met minister Kuipers (VWS). Zo houden zorgverzekeraars zich al jaren niet aan hun wettelijke informatieplicht.

In het overstapseizoen, dat begint op 12 november, ontbreekt nog veel informatie die consumenten nodig hebben om een passende zorgverzekering te kunnen kiezen. In veel gevallen is bijvoorbeeld nog niet duidelijk welke zorgverleners een contract hebben met een zorgverzekeraar. 

Bond roept minister en om maatregelen te nemen

Molenaar geeft aan dat de bond niet achter een systeem kan staat waarin verzekeraars proberen te tornen aan vergoedingen. 

“Wij hebben de minister, die verantwoordelijk is voor het zorgverzekeringsstelsel, gevraagd maatregelen te nemen en we zijn hierover al enige tijd in gesprek met VWS. Ook zullen we dit bespreken met toezichthouder NZA. En vandaag vragen we de Kamer dus om in te grijpen.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

jetty
jetty7 dec. 2022 - 10:41

Volgens mij heeft het niet volledig vergoeden van ongecontracteerde GGZ zorg niets te maken met wel, of geen restitutiepolis. Ik heb altijd een restitutiepolis gehad en maakte tot voor kort gebruik van een niet gecontracteerde GGZ psycholoog. Ik zat eerst bij DSW, die deze zorg 100% vergoedde en opeens nog 75% vergoedde. Overgestapt naar Ohra omdat deze wel 100% ongecontracteerde GGZ zorg vergoedde en sinds vorig jaar zijn ook zij daar mee gestopt. Als je al een hele tijd bij een therapeute bent die je vertrouwt, dan stap je toch niet over naar iemand anders? Dit hele beleid is zo onmenselijk en onwenselijk. De geestelijke gezondheidszorg is echt een ondergeschoven kindje en het belang hiervan wordt zeer onderschat.

Helen 66
Helen 666 dec. 2022 - 12:25

Winst maken en bonussen uitkeren over de rug van zieke mensen! De kloof arm-rijk wordt alsmaar groter. Steeds meer mensen moeten zorg mijden. Zie het kiezen voor het hoogste Eigen Risico. ALS er dan onverwacht wat gebeurt, dan komen veel mensen in de schulden! Dwang66 maakt de mensen, met name de ouderen, en het land kapot. Nu zijn ook al de MIDDENinkomens aan de beurt. De Elite blijft over en dat is de bedoeling van Kaag en haar arrogante clubje.

Helen 66
Helen 666 dec. 2022 - 12:19

We betalen elk jaar meer en krijgen daar ook elk jaar MINDER voor terug. Waarom? Omdat al die honderdduizenden asielzoekers die elk jaar comfortabel door touringcars naar ter Apel worden gereden, alles gratis krijgen. HUN GRATIS IS ONZE VERHOGINGEN in zorgpremie en belastingen..

holiday
holiday5 dec. 2022 - 23:25

De zorginstellingen schrijven niet met een pen, maar met een vork. Rekeningen van verzorgers worden 3 keer verhoogt en naar de zorgverzekering gestuurd. De zorgverzekering zegt dat dit afspraken zijn met de regering en wij moeten al die woekerwinst zorginstellingen betalen. Een onderzoek hiernaar zou miljarden op leveren, maar niemand wil een onderzoek, omdat ze er allemaal dik aan verdienen.

gerardvantol
gerardvantol5 dec. 2022 - 22:09

Deze minister is ook lid van de anti ouderen partij D66, dus zal hij hoogstwaarschijnlijk tot de conclusie komen dat dit bij de zo hoog geprezen marktwerking hoort en dus volkomen terecht is. Want de markt wil dat de aandeelhouder de grootste voordelen heeft. De klant is in dit verhaal alleen maar een geldbron.

betsiewim
betsiewim5 dec. 2022 - 15:26

Terug naar het oude ziekenfonds, alles wordt verkloot door dit kabinet Rutte...

Beps
Beps5 dec. 2022 - 12:58

We gaan echt Amerikaanse toestanden hier krijgen, de zorg wordt laagje voor laagje afgepakt en dit allemaal voor de bonussen en toezeggingen bij de sollicitaties van CEO's. Geef ons onze vroegere zorg terug en hou op met "dit systeem is goedkoper voor ons allemaal" dit is een van de allergrootste leugens van de vorige eeuw. Wij burgers weten intussen wel beter, we kunnen verrekken over de ruggen van de farmacie en de directies van de zorgverzekeringen. Bedankt, hoor dat het zo slecht is geworden en daar komt nog bij, wij betalen steeds meer en we moeten steeds meer bijdragen, maar het personeel onder die noemers krijgen er niets bij, zoals de verpleging enz. Dus mijn opvatting hierover is dat er alleen maar gekeken wordt naar hoe ze meer in eigen zak kunnen steken, en dit is nu net het systeem van Amerika, stelletje bloedzuigers die niet willen delen.

Wilma-60
Wilma-605 dec. 2022 - 12:14

De zorgverzekeraars , zijn bedrijven en denken puur aan winst maken. De zorg moet weer net als vroeger .

Loes Winkel
Loes Winkel5 dec. 2022 - 11:23

Hoe kan ik nu een goed overwogen keuze maken voor 32.22.2022?

1 Reactie
gravin2
gravin25 dec. 2022 - 13:09

Heel irritant inderdaad, ik heb dat ieder jaar, pas een paar dagen voor 1 januari heeft Zilveren Kruis de boel rond met "mijn" ziekenhuis, Nu begin ik er aan te wennen, maak me niet meer zo druk. Ohja, desgevraagd meldt ZK dat het zolang duurt omdat ze de beste zorg willen leveren. en ik maar denken dat het om geld ging... Wat je nog kunt doen is voor 1 januari je verzekering opzeggen, je hebt een maand de tijd om een nieuwe te zoeken.

Loes Winkel
Loes Winkel5 dec. 2022 - 11:21

Ik weet nog steeds niet of mijn zorgverzekeraar een contract heeft met mijn ziekenhuis. Hoe kan ik wel overwogen keuze maken voor 31.12.2022?????

snel0026
snel00265 dec. 2022 - 11:10

Hieruit blijkt weer dat we af moeten van de vercommercialisering van de zorg. Zo gauw er winst is te maken zijn die bedrijven niet te vertrouwen. De Friesland geeft aan dat alleen nog maar de goedkoopste medicijnen worden vergoed, ook al geeft de behandelend arts aan dat een iets duurder medicijn beter zou zijn. Het wordt tijd dat eens goed en onafhankelijk wordt onderzocht wat goedkoper en vooral beter is: een nationaal ziekenfonds voor iedereen of zoals het nu is.

Pietvan
Pietvan5 dec. 2022 - 10:36

waarom niet net als vroeger alleen CZ veel goedkoper en goede zorg nu zie je niet waarvoor je wel of niet voor verzekert bent, en zeker geen beleggers erbij oplichters

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!