Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: te veel zout en ongezonde vetten in vegaburgers

27-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5597 keer bekeken
  •  
vega vlees 1127

Twee derde van de vegaburgers is volgens een onderzoek van de Consumentenbond niet erg gezond, vanwege te veel zout en ongezonde vetten. Maar de voedingswaarde is volgens De Consumentenbond wel makkelijk te verbeteren door bijvoorbeeld minder zout te gebruiken.

De Consumentenbond onderzocht 75 vegetarische en veganistische burgers, verkrijgbaar bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Hoogvliet, Dirk en Ekoplaza. Deze burgers zijn gemaakt van bijvoorbeeld soja, noten, erwteneiwit of groente. Twee derde van de producten blijkt veel zout en/of verzadigd vet te bevatten.

Kassa constateerde in 2020 ook aldat veel kant-en-klare vegaproducten niet altijd gezond zijn, met name vanwege de ongezonde vetten die worden gebruikt. 

Plus "geeft goede voorbeeld"

Volgens het onderzoek van de Consumentenbond produceren zowel supermarkten als A-merken ongezond samengestelde vegaburgers. Zo hebben Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en Lidl geen burgers met een gezonde samenstelling. Van Albert Heijn zijn dat er maar 3 van de 10, van Jumbo 4 van de 8 en van Garden Gourmet 2 van de 4. 

Plus geeft met zijn 3 vegaburgers het goede voorbeeld. Geen enkele daarvan bevat te veel zout of te veel verzadigd vet.

"Vegaburger toch nog gezonder dan rundvleesburger"

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Hoewel veel vegaburgers niet erg gezond zijn, zijn ze doorgaans gezonder dan hamburgers van rundvlees. Bovendien zijn vega-varianten een stuk duurzamer. Niet alleen qua dierenwelzijn, maar ook door de veel kleinere impact op het klimaat. Met wat minder zout zijn ze nog gezonder ten opzichte van vlees, dus fabrikanten zijn aan zet."

Weinig kwalitatieve vegaburgers voor veganisten

De Consumentenbond beoordeelde verder of de 27 gezond samengestelde vegaburgers voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 bevatten. Dan zijn ze optimaal voor veganisten, die deze voedingsstoffen niet uit dierlijke producten kunnen halen. Slechts een handvol vegaburgers voldoet hieraan.

Molenaar: "Uit ons panelonderzoek onder ruim 2000 consumenten blijkt dat ook vegetariërs en flexitariërs deze toevoegingen belangrijk vinden. Dus ook hierin kunnen fabrikanten nog flinke stappen zetten."
Bron: De Consumentenbond

Lees ook:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!