Kassa

Consumentenbond: Stop met misleidende suikerclaims op producten

06-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
suiker 1127
De Consumentenbond vraagt fabrikanten te stoppen met misleidende suikerclaims op producten. Dergelijke claims verdoezelen aanwezige suikers, waardoor producten gezonder overkomen dan ze eigenlijk zijn.
Als je in de supermarkt rondloopt, kun je verleid worden door claims als 'zonder geraffineerde suiker' of 'geen suiker toegevoegd', maar vaak zitten in zulke producten wel degelijk suikers. Zo wordt je door fabrikanten op het verkeerde been gezet. Vaak worden alternatieven van suiker uit suikerbieten gebruikt, zoals kokosbloesemsuikers, agavestroop, siroop en fruitsap. Je kunt zo het idee hebben dat het product gezonder is, maar voor jouw lichaam blijven de andere suikersoorten gewoon 'suiker'.

Misleidende claims

Zo ziet de Consumentenbond dat er op het product BioToday cranberry-chocolate cookies staan 'no refined sugars'. Echter, in het product zitten maar liefst vijf soorten suikers, namelijk: rijststroop, appeldiksap, kokosbloesemsuiker, maismoustroop en gerstemoutstroop. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat de claim 'geen geraffineerde suiker' niet is toegstaan op producten die meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram bevatten. Wanneer fabrikanten deze claim wel gebruiken, overtreden ze feitelijk gezien de wet.

Mazen van de wet

Maar fabrikanten zoeken de mazen van de wet op. Zo is het niet toegestaan te zeggen dat een product geen toegevoegde suikers bevat als er suikers of andere ingrediënten worden toegevoegd om iets zoeter te maken. Maar het verweer vanuit fabrikanten is dat deze zoetmakende stoffen worden toegevoegd voor vulling of smaak of dat dergelijke stoffen dienen als bindmiddel. Op Kellogg’s Extra ontbijtgranen frambozen, appels en wortels staat ook ‘zonder toegevoegde suikers’, terwijl er dadelpasta en bananenpuree in zit.  Kellogg’s beweert dat de dadelpasta en bananenpuree nodig zijn om de muesli te binden. In totaal bevat het product 16 gram suikers per 100 gram. Dat is flink meer dan de wettelijk toegestane hoeveelheid.

Bewust omgaan met suiker

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, stelt dat fabrikanten het met al die trucs om producten gezonder te laten lijken consumenten moeilijker maken om bewuster om te gaan met suikers. "Je moet een voedingsexpert zijn om nog te kunnen begrijpen hoe het werkelijk zit. Fabrikanten moeten stoppen met het gebruik van misleidende suikerclaims. De NVWA en het ministerie van VWS moeten erop toezien dat dit snel gebeurt."
Bron: de Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!