Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond start procedure tegen Philips

01-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
philips 930
De Consumentenbond sleept het elektronicaconcern voor de rechter. De bond wil compensatie voor gedupeerden van verboden prijsafspraken voor televisies.
Een eerdere juridische procedure en pogingen om tot een schikking te komen liep volgens de consumentenorganisatie op niets uit.

Consumenten betalen zo'n 10 procent te veel

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, laat weten: "Philips en een aantal andere beeldbuisfabrikanten hebben zich jarenlang verrijkt over de rug van consumenten, die zo’n 10 procent te veel betaalden voor hun televisies en computermonitors. We hebben geprobeerd om met Philips tot een snelle oplossing te komen, maar dat is niet gelukt. Maar linksom of rechtsom, dat geld moet terug naar de consument. Daarom stappen we nu naar de rechter". De bond legt bij de rechter het verzoek neer vast te stellen dat Philips aansprakelijk is voor de volledige schade die het kartel veroorzaakte. Dat staat nog los van een vergoeding. Wanneer de bond de rechtszaak wint, zal het met Philips weer in gesprek gaan over een mogelijke schikking.

Compensatie

Inmiddels hebben ongeveer 55.000 mensen zich gemeld bij de bond voor een eventuele vergoeding. Een woordvoerder van de Consumentenbond laat wel weten dat gedupeerden een aankoopbewijs, zoals een kassabon of garantieboekje, moeten kunnen tonen om uiteindelijk ook een compensatie te ontvangen. De bond verwacht op een vergoeding van zo'n 100 euro per gezin uit te komen. Gedupeerde consumenten kunnen zich nu nog bij de organisatie melden.

Eerdere schendingen verboden prijsafspraken

Tussen 1996 en 2006 had Philips verboden prijsafspraken met andere elektronicaproducten, zoals Samsung en LG. Hiervoor heeft Philips al eerder 509 miljoen euro aan boetes opgelegd gekregen.
Een woordvoerder van Philips laat weten de dagvaarding te hebben ontvangen. "Philips is van plan zich te verdedigen tegen onterechte kartel-claims zoals deze van de Consumentenbond." Hij wil verder niet op details ingaan.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!