Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond stapt naar NZa: zorgcontracten niet op tijd rond

14-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2810 keer bekeken
  •  
arts zorgverzekering 1280 zorgkosten

Jaarlijks moeten zorgverzekeraars op uiterlijk 12 november bekendmaken wat hun premies en voorwaarden zijn. Maar met welke zorgaanbieders zij een contract hebben? Dat blijft nog lang onduidelijk. Ook dit jaar weer, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De bond dient daarom een handhavingsverzoek in bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Zodra de zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden bekendmaken, kunnen consumenten verzekeringen op basis daarvan met elkaar kunnen vergelijken. Wat echter ontbreekt is duidelijkheid over contracten met ziekenhuizen en andere zorgverleners.  "Voor ons is de maat vol", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. "Want hoe kun je een passende zorgverzekering kiezen als essentiële informatie ontbreekt? Daarom dienen we nu een handhavingsverzoek in. Dat betekent dat we de NZa vragen om in te grijpen. En als dat niet tot een oplossing leidt, schromen we niet om andere juridische maatregelen te treffen."

Waar zijn de verzekeraars nog mee bezig?

Volgens de Consumentenbond is VGZ nog in onderhandeling met 89 procent van de ziekenhuizen, Menzis met 86 procent, CZ met 71 procent, Zilveren Kruis met 50 procent en DSW met 41 procent. Verzekeraar CZ heeft wel een garantie afgegeven voor vergoeding van de ziekenhuizen waarmee ze in onderhandeling zijn.

GGZ achterwege gelaten

De Consumentenbond wil dat ook een aantal andere knelpunten wordt opgelost, zoals de afname van het aantal restitutiepolissen, de kloonpolissen en de wachtlijsten. De bond noemt het opmerkelijk dat zorgverzekeraars met duizenden zorgverleners in de GGZ geen contract afsluiten, terwijl de wachtlijsten in de sector "de spuigaten uitlopen". De knelpunten heeft de Consumentbond gemeld bij demissionair minister Kuipers van VWS.

Reactie zorgverzekeraars

Zorgverzekeraars vinden het onterecht dat zij de schuld krijgen van het uitblijven van contracten met zorgaanbieders voor volgend jaar. "Tijdige contractafspraken zijn de verantwoordelijkheid van twee partijen: zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Het aanleveren van tijdige offertes door de zorgaanbieders is daarvoor een belangrijke randvoorwaarde", laat de koepel Zorgverzekeraars Nederland weten.

Zorgverzekeraars Nederland beschuldigt de Consumentenbond van het zaaien van "onnodige onrust" onder verzekerden. Zij hebben tot het einde van het jaar de tijd om hun huidige zorgverzekering op te zeggen "en hebben tot 31 januari om een nieuwe verzekeraar te kiezen." 

Bron: ANP/Consumentenbond

Meer over:

zorgverzekeraar, ggz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!