Kassa
theme-icon
Geld

Consumentenbond stapt misschien naar Europees Hof over compensatie spaartaks

30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8461 keer bekeken
  •  
spaartaks_20220905

Het kabinet verschuilt zich achter bureaucratische regeltjes om meer dan een miljoen spaarders niet te hoeven compenseren voor te veel betaalde belasting. Het is de vraag of die opstelling standhoudt bij de rechter. Dat zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers, tegenover De Telegraaf. De Consumentenbond overweegt om naar het Europese Hof te stappen als compensatie er niet komt.

Eind december 2021 werd door de Hoge Raad geoordeeld dat de vermogensbelasting in box 3 in strijd is met het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Zowel spaarders als beleggers betaalden allebei belasting over hetzelfde rendement, en spaarders kregen nauwelijks rente en betaalden meer belasting dan ze aan rente-inkomsten ontvingen. 

Geen tegemoetkoming voor niet-bezwaarmakers

Deze schade moet gecompenseerd worden. Daar kwam alleen een dilemma om de hoek kijken. Moest het kabinet alle gedupeerden compenseren of alleen de 60.000 mensen die tijdig bezwaar hadden gemaakt? Uiteindelijk werd besloten om de niet-bezwaarmakers geen financiële tegemoetkoming te geven. 

Nadat de Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers een omroep deden om tegen deze beslissing in opstand te komen, overstroomde de Belastingdienst met klachten. Desondanks heeft de Hoge Raad in mei 2022 besloten dat niet-bezwaarmakers niet gecompenseerd hoeven te worden. Inmiddels lijkt er echter toch hoop voor deze groep.

Van Rij: “Toch eventuele compensatie door ’massaal bezwaar plus’”

Afgelopen vrijdag maakte staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën formeel bekend dat er een ’massaal bezwaar plus’ komt waarmee spaarders die niet bijtijds bezwaar hebben gemaakt tegen de vermogensbelasting in box 3 mogelijk toch compensatie kunnen krijgen. 

Van Rij gaat opnieuw naar de rechter om te laten beoordelen wie in deze situatie aan het kortste eind trekt, maar gaat er door de eerdere uitspraak van de Hoge Raad vanuit dat hij in het gelijk wordt gesteld. 

Consumentenbond stapt mogelijk naar Europese Rechter

De Consumentenbond en de Bond voor Belastingbetalers zijn het daar niet mee eens. Jurgen de Vries van de Bond voor Belastingbetalers geeft tegen de Telegraaf aan dat er “fundamentele rechten zijn geschonden, en dat het kabinet zich verschuilt achter uitvoeringsregels en ruim 1,3 miljoen spaarders in de kou laat staan.”

De Consumentenbond stapt mogelijk naar de Europese rechter als de Hoge Raad de spaarders geen gelijk geeft. 

Bron: De Telegraaf/ANP 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Antwoord23
Antwoord2331 jan. 2023 - 11:43

Linksom of rechtsom het blijft teveel betaalde vermogensbelasting door de belastingbetalers wat terug moet vloeien naar hen.

kareuter
kareuter30 jan. 2023 - 18:30

De tweede kamer is het kloppend hart van de Nederlandse democratie. De belastingdienst is de kloppende zweer in het hart van de democratie.

elske44
elske4430 jan. 2023 - 17:46

Ik heb ook een aangetekende brief gestuurd naar Eindhoven .Ik kon via de Post Nl app volgen of de brief was aangekomen , maar kreeg bericht dat er vertraging was opgetreden .Nooit meer iets gehoord .Weg € 9,05 .

2 Reacties
Antwoord23
Antwoord2331 jan. 2023 - 11:47

Wel bezwaar gemaakt, maar niet aangetekend verstuurd. Ergens heb ik gelezen dat de Belastingdienst geen bevestigingsbrieven zou versturen. Dat zou kunnen verklaren waarom je verder niets meer hebt gehoord. Het is dus afwachten hoe en wanneer er gecompenseerd gaat worden als het al wordt gecompenseerd.

JannyBoe
JannyBoe31 jan. 2023 - 12:22

Hallo, u zou even kunnen kijken of uw brief hier terug te vinden is: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/bezwaar-en-beroep/content/status-bezwaar-inkomstenbelasting

Helen 66
Helen 6630 jan. 2023 - 13:39

Waarom "misschien"?

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe31 jan. 2023 - 13:39

'als de Hoge Raad de spaarders geen gelijk geeft' staat te lezen in het artikel hierboven.

krieties
krieties30 jan. 2023 - 12:57

Al jaren is er voor gewaarschuwd dat de overheid geen belasting kan heffen over niet-genoten inkomsten. Zo logisch als wat. Ook de Hoge raad zal moeten buigen.

1 Reactie
prikker
prikker30 jan. 2023 - 16:23

Eerlijk is niet hetzelfde als 'recht hebben'... vooral als 't de overheid betreft.

cocabo
cocabo30 jan. 2023 - 11:42

Kennen jullie het verhaal van Ali Baba en zijn 40 rovers nog? Ondanks dat wist welke rendementen er waren in genoemde jaren gewoon doorgaan met fictief rendement te berekenen. Ik noem dat stelen heb daar geen andere bewoording voor dat blijkt ook ze willen het “gestolen “geld ook niet terugbetalen. En de burger moet vertrouwen krijgen in Den Haag wat verwachten ze nou?

Hestiel
Hestiel30 jan. 2023 - 10:02

Verleden jaar een aangetekende brief verstuurd naar belastingdienst Eindhoven. Tot op heden nog geen bevestiging voor ontvangst gehad. Schandalig voor een overheidsinstelling.!Waar ze wel snel mee zijn is met de voorlopige aanslag 2023. Ik denk dat ik deze voorlopig maar onderin de lade laat liggen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen.

2 Reacties
prikker
prikker30 jan. 2023 - 10:40

Twee dingen. Allereerst de aanslag 2023... voor zowel 2021, 2022 en 2023 is al rekening gehouden met de verbeterde rendementsheffing die in deze massaclaims wordt aangevochten, dus op de 2023 aanslag valt geen voordeel meer te behalen. Het in de lade laten liggen is dan ook geen goed idee. Ten Tweede... welke fout de overheid ook maakt.. het is nooit een juridisch acceptabele actie om geen belasting te betalen omdat de overheid een fout maakt. Hoe fout de overheid ook is... u moet altijd de belastingen blijven betalen en heeft hoogstens recht op compensatie (waar de massaclaims ook op inzetten). Laat de aanslag 2023 dus niet in de lade liggen, want u gaat een boete krijgen als u niet betaalt. (Ongeacht of de overheid véél grotere fouten heeft gemaakt)

lamb
lamb30 jan. 2023 - 16:51

Ook wij hebben (twee) aangetekende brieven verzonden naar de belastingdienst Eindhoven. Veel contact gehad met Postnl waarom er geen bevestiging komt terwijl het Postnl toch ook aardig wat euro's heeft opgeleverd. Tienduizenden aangetekende brieven á 9,05 euro. En de belastingdienst heeft geen tijd om de ontvangst te bevestigen. Gelukkig dat de bond voor belastingbetalers en de Consumentenbond nu het initiatief genomen hebben om de gedupeerden te helpen in deze oneerlijke situatie.