Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: sociale media ongeschikt voor kinderen

25-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Kind sociale media groot

De Consumentenbond concludeert na onderzoek dat sociale media ongeschikt zijn voor kinderen. De bond onderzocht acht sociale media-apps en kwam erachter dat de platforms weinig rekening houden met de kwetsbaarheid van kinderen. Daarnaast schenden ze de privacy en hebben ze wienig kindvriendelijke instellingen.

In het onderzoek zijn WhatsApp, Facebook, Instagram, YouTube, Snapchat, TikTok, Telegram en Signal meegenomen. Er werd gekeken naar welke opties de platformen bieden aan kinderen en ouders om een veilige online omgeving te maken.

Advertenties

Volgens de Consumentenbond maken Facebook, Instagram, Snapchat en Tiktok advertentieprofielen van jonge gebruikers. Ze stemmen ook de content en advertenties af op persoonlijke kenmerken. TikTok en Snapchat zouden hierin het verst gaan; zij baseren de advertenties ook op het gedrag van kinderen in de app en op hun locatie.

Ouderlijk toezicht

Facebook, Instagram, TikTok en YouTube zijn de enige onderzochte platforms die profielen van jonge gebruikers standaard op privé zetten. Alleen Facebook en Instagram bieden de mogelijkheid om de schermtijd bij te houden en een maximumtijd per dag in te stellen. TikTok en YouTube zijn de enige apps die ouderlijk toezicht mogelijk maakt. Ouders moeten wel eerst zelf de app installeren, waarbij het bedrijf ook van hen gegevens verzamelt.

Gegevens verwijderen

Het is bij de helft van de apps moeilijk om de gegevens te verwijderen door het account op te zeggen, toont het onderzoek aan. Bij Instagram, Snapchat en Telegram kan dat alleen via de website. Het is bij TikTok niet duidelijk of de dienst wel alles persoonsgegevens verwijdert.

Aanvullende regels

Kinderen moeten niet van sociale media af, omdat dat niet de oplossing is. Dat stelt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond.  Maar feit is wel dat de platforms in hun huidige vorm geen veilige omgeving vormen voor kinderen. Dat moet veranderen."

Volgens Molenaar kan het niet overgelaten worden aan de techbedrijven, omdat die "keer op keer laten zien dat ze het niet kunnen".  Er zouden aanvullende regels nodig moeten komen om kinderen beter te beschermen. "Het belang van kinderen moet al in het ontwerp van de apps worden meegenomen."

Bron: Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!