Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Consumentenbond: schep duidelijkheid in reisadviezen

6 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vakantie reizen vakantieplannen 1127
Het reisadvies voor landen en gebieden waarvoor nu code geel geldt, moet op code oranje worden gezet. Die oproep doet de Consumentenbond aan de Nederlandse overheid. Er is behoefte aan duidelijkheid bij reizigers, aangezien premier Mark Rutte eerder deze week een "dringend" negatief reisadvies gaf voor reizen naar het buitenland tot half januari, oordeelt de Consumentenbond. Op zijn wekelijkse persconferentie zei Rutte vandaag reizen naar het buitenland 'echt onwenselijk' te vinden, ongeacht code geel of oranje.
"Dit is een bizarre situatie", zegt een woordvoerster van de bond. Diverse reisorganisaties vliegen nog steeds op bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, een van de weinige gele vlekjes op de wereldkaart. Maar een grote aanbieder als Corendon heeft besloten om naar aanleiding van de uitspraak van Rutte op zijn persconferentie van dinsdag geen reizen meer aan te bieden naar de Spaanse archipel.

'Reisorganisatie moet klant begrijpen'

De ontstane verwarring kan leiden tot vervelende situaties, ontdekte het AD. De krant sprak een vrouw die haar geplande reis naar Lanzarote vanwege het advies van de premier wilde annuleren, maar van haar reisorganisatie geen voucher kreeg. Wel kreeg ze de mogelijkheid om kosteloos om te boeken.
De Consumentenbond zegt zelf nog geen klachten te hebben ontvangen over dit soort kwesties. Volgens de zegsvrouw is het evenwel belangrijk - ook voor de reissector zelf - dat de consument vertrouwen houdt. Daarom zouden mensen die nu reizen naar het buitenland willen annuleren, op begrip van hun reisorganisatie moeten kunnen rekenen.

Rutte: reizen naar buitenland echt onwenselijk

Minister-president Mark Rutte vindt het "echt onwenselijk" dat reisorganisaties vakantiereizen naar het buitenland blijven aanbieden. Het kabinet adviseert Nederlanders in ieder geval tot medio januari in eigen land te blijven om te voorkomen dat mensen het coronavirus mee terugnemen van vakantie. "Uiteindelijk is het advies aan Nederland om niet naar het buitenland op reis te gaan", benadrukt Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie. "Ook niet naar gele gebieden."

ANVR deelt oproep Consumentenbond niet

Reisbranchevereniging ANVR is ook niet blij met de verwarring, maar vindt het niet nodig om alle reisadviezen nu op oranje te zetten. Volgens ANVR-directeur Frank Oostdam hebben Nederlanders de boodschap van Rutte toch al goed begrepen. "Wij zagen de stroom aan boekingen naar de Canarische eilanden na de persconferentie direct opdrogen." De vraag of je dan kosteloos kan annuleren staat hier los van, geeft Oostdam aan. "Daar zijn regels voor. Bij code geel is er geen kosteloos annuleren. We zijn geen Sinterklaas." De branchevoorman raadt mensen aan in zo'n geval contact op te nemen met hun reisorganisatie. Hopelijk lukt het dan om er samen uit te komen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar