Kassa

Consumentenbond: Reorganiseer zorgsector

25-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stethoscope_359x210_09.jpg
De zorgsector moet ingrijpend op de schop om te voorkomen dat patiënten de dupe worden van grote bezuinigingen. Hiervoor pleit de Consumentenbond in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Patiënten ontkomen er volgens de bond niet aan om afhankelijk van hun inkomen meer eigen bijdrage te betalen voor ziekenhuiszorg. Specialisten dienen salaris in te leveren. Verzekeraars moeten een sterkere positie krijgen, zodat ze zorginstellingen kunnen dwingen efficiënter te werken. Zo zouden ze moeten afdwingen dat ziekenhuizen specialismen laten vallen als die in andere ziekenhuizen in de buurt ook al worden aangeboden. In dichtbevolkte gebieden kunnen volgens de Consumentenbond zelfs ziekenhuizen worden gesloten. Er is daar sprake van overcapaciteit. Als verzekeraars hun taak niet goed uitvoeren, moeten zij financieel worden gestraft, vindt de bond. Verzekeraars moeten patiënten ook meer naar ziekenhuizen die hun zorg goed op orde hebben en die weinig medische fouten maken sturen. De verzekeraars zouden de eigen bijdrage van mensen bij wijze van beloning weer kunnen schrappen als ze naar ziekenhuizen en behandelaars gaan, die de zorgverzekeraar aanbeveelt. De Consumentenbond vindt de ingrepen nodig om het zorgstelsel op lange termijn betaalbaar te houden voor alle burgers, arm en rijk.
Niet te lang wachten
Volgens directeur Bart Combée dienen de veranderingen op korte termijn in gang te worden gezet. ,,Het allerslechtst zou zijn als partijen besluiten niets te doen omdat het allemaal zo moeilijk ligt.'' De overheid heeft aangekondigd elf miljard euro te moeten besparen op de zorg. Volgens de Consumentenbond kan die besparing in elk geval voor een deel worden opgehoest door de efficiencymaatregelen. Verzekeraars zouden ook 'in de regio' de baas moeten worden over de zorg aan ouderen en chronisch zieken. Nu komen oudere mensen met bijvoorbeeld diabetes en COPD vaak in het ziekenhuis terecht voor 'regulier onderhoud'. Volgens de Consumentenbond kunnen huisartsen die zorg veel goedkoper leveren. De huisartsen moeten dan wel nauw samenwerken met bijvoorbeeld gespecialiseerde verpleegkundigen en medisch specialisten in gezondheidscentra buiten het ziekenhuis. Mensen belanden in het voorstel van de Consumentenbond alleen nog in het ziekenhuis als ze hoogwaardige, gespecialiseerde zorg nodig hebben.  ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!