Kassa

Consumentenbond: prijsverschillen tussen WA-autoverzekeringen groot

29-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
auto voorkant 1127

Jaarpremies van WA-autoverzekeringen lopen behoorlijk uiteen, terwijl de voorwaarden veelal grotendeels hetzelfde zijn, blijkt uIt onderzoek van de Consumentenbond. De bond bekeek en vergeleek de voorwaarden van ruim 30 verzekeringen.

Gemiddeld heeft SNS de laagste jaarpremie, met een gemiddelde van 327 euro. Daarop volgt Vereniging Eigen Huis met hun ledentarief en ZLM. De Kilometerverzekering is gemiddeld de duurste premie met 760 euro voor hun polis gericht op weinig rijden. Deze premie wordt op flinke afstand gevolgd door Aegon met 574 euro en Nationale-Nederlanden met 562 euro bij polissen via een adviseur.

Hogere prijs staat niet garant voor betere dekking

Dat je meer betaalt voor je verzekering, betekent niet per se dat je beter gedekt bent. Zo betaalt een 40-jarige man uit Amersfoort met 5 schadevrije jaren 26 euro per maand voor de verzekering van zijn 6 jaar oude Volkswagen Polo via Allianz Direct. Bij Nationale-Nederlanden betaalt hij 54 euro. Terwijl de dekking van Allianz in het onderzoek een betere beoordeling (8,1) krijgt dan die van Nationale-Nederlanden (7,2). 

Verschillen in de kleine lettertjes

De WA-verzekeringen dekken allemaal dezelfde basis, namelijk schade aan anderen. De verschillen in verzekeringen zitten 'm vooral in de kleine lettertjes, zoals de premieopbouw, acceptatiecriteria (bijvoorbeeld leeftijdsgrenzen) en het effect van schadeclaims (bonus-malus). Ook in de opzegtermijnen, aanvullende dekkingen en het regelen van een tweede auto voor het gezin zitten verschillen.

Scores WA-verzekeringen

De meeste verzekeringen scoren rond de 7. Slechts drie scoren er lager. Zero, een verzekering van Nationale-Nederlanden, scoort van alle WA-verzekeringen het slechtst. Die verzekering biedt naast de basisdekking nauwelijks extra’s en krijgt als enige een onvoldoende (5,4). Hema en InShared scoren het best (8,6). Deze verzekeraars hanteren een ruim acceptatiebeleid en hebben – voor een WA-dekking – relatief uitgebreide hulpverlening in Nederland en het buitenland. Ook is er bij beide een ruime keuze uit aanvullende dekkingen.

Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!