Kassa

Consumentenbond: Mager rundergehakt bevat soms meer vet dan shoarma

  •  
25-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2686 keer bekeken
  •  
gehakt 930

De vetpercentages van mager rundergehakt blijken soms flink uiteen te lopen. Dit blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. De Europese regels die zijn vastgelegd voor gehakt vlees worden daarmee niet goed nageleefd. Het gehakt blijkt vaak veel vetter dan is toegestaan. De bond pleit voor een aanscherping van de Nederlandse Warenwet.

Volgens een Europese richtlijn mag ‘mager gehakt rundvlees’ maximaal 7 procent vet bevatten. Maar de Nederlands Warenwet maakt verschil in ‘gehakt vlees’ en ‘gehakt’. Volgens de Nederlandse Warenwet mag ‘mager gehakt ván rundvlees’ wel maximaal 15 procent vet bevatten. Gehakt vlees wordt namelijk gehakt als er een beetje water of aroma wordt toegevoegd. 

‘Etiketten kloppen niet’

Tijdens de steekproef werden 62 gehaktvarianten van 12 supermarkten onderzocht. Maar 5 van de varianten bevatten minder dan 10 procent vet. Er waren er zelfs een aantal die meer dan de toegestane 15 procent vet bevatten. Deze supermarkten gaven aan dat de etiketten op de vleeswaren niet kloppen en dat deze worden aangepast. 

Verhoogde kans op ongunstige cholesterol

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond vindt dat mensen op het verkeerde been worden gezet met de term ‘(extra) mager’ als het nog vetter blijkt te zijn dan shoarmavlees op spareribs. “En het is hartstikke ongezond, want vet in gehakt is dierlijk en daarom voor een groot deel verzadigd. Dat verhoogt het ongunstige cholesterol in je bloed en dat is ongezond voor je hart en bloedvaten.” 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

praat mee
praat mee25 apr. 2022 - 19:15

Lekker,dan is dat gehakt niet zo droog en hoef ik geen varkens gehakt toe te voegen.

wim koelewijn
wim koelewijn25 apr. 2022 - 16:46

Meer vet dan toegestaan . Die afval-rotzooi moeten ze natuurlijk ook kwijt... uiteindelijk is het een vorm van dieverij..net als de opgespoten kip,zalm,biefstuk enzovoort met water...weegt lekker mee..en kost niets en van hogerhand nog toegestaan ook.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!