Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond kraakt voedingsakkoord

23-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edith-schippers_10.jpg
De Consumentenbond is bepaald niet onder de indruk van de afspraken die minister Edith Schippers met de voedingsindustrie heeft gemaakt over het zout-, vet- en caloriegehalte in voedingsproducten. De afspraken zijn volgens de bond te weinig concreet. Dat heeft een woordvoerster van de consumentenorganisatie donderdag laten weten.
Akkoord
De minister sloot donderdag met onder meer het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de Koninklijke Horeca Nederland het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Doel van het akkoord is om de samenstelling van de producten te verbeteren. De ondertekenaars hebben tot uiterlijk 2020 om de doelstellingen te halen.
Zoutgehalte verminderen
Een van de doelstellingen is ,,het zoutgehalte in het productaanbod te verminderen, zodat het voor de consument makkelijker wordt om maximaal 6 gram zout per dag te consumeren''.
Kritische Consumentenbond
De Consumentenbond noemt de afspraken te vrijblijvend. ,,Consumenten hebben meer aan duidelijke normen per productgroep'', zegt de woordvoerster.
De bond is kritisch over het feit dat bedrijven zelf de normen mogen bepalen. ,,Dat werkt niet'', aldus de zegsvrouw. Ze verwijst daarbij naar eerdere beloftes van de voedingsmiddelenindustrie om de hoeveelheid zout in voedsel te verminderen. ,,Het zoutgehalte in de producten loopt helemaal niet terug'', aldus de woordvoerster.
Ook had de Consumentenbond liever gezien dat het ministerie afspraken had gemaakt met de bedrijven zelf in plaats van alleen met brancheverenigingen.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!