Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Consumentenbond: Kant-en-klare satésaus bevat veel suiker en zout

29 jun 2020
  •  
leestijd 1 minuten
satesaus pindasaus 1127 chinees indisch
De Consumentenbond constateert dat in het merendeel van de kant-en-klare satésauzen te veel suiker en zout zit. Tien van de zeventien onderzochte pindasauzen is te zoet. In vier gevallen is de saus ook te zout.
De satésauzen werden beoordeeld op voedingswaarde en de bond controleerde de calorieën, suiker, vet, zout en hoeveelheid pinda's.

Resultaten

Als beste uit het onderzoek komt Verstegen Kant & Klare Satésaus natriumarm. Daar zit een klein beetje zout in (0,2 gram per 100 gram) en weinig suiker (1,9 gram per 100 gram). Daarentegen zitten in de Calvé Pindasaus Kant & Klaar Mild bijna zeven suikerklontjes (27 gram per 100 gram). Als laatste eindigde de satésaus van Flower Brand, omdat er veel zout en suiker in zit en als enige veel verzadigd vet bevat.

Weinig verbetering

De fabrikanten hebben in tien jaar tijd weinig gedaan om de producten minder zout te maken, aldus de Consumentenbond. In de producten zitten gemiddeld 1,3 gram zout per 100 gram, net zo veel als in een eerdere test van de Consumentenbond in 2010.
Bron: Consumentenbond/ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

harmsen
harmsen29 jun 2020 - 10:30

Je kunt ook heel simpel pindasus maken. Hieronder een recept uit Foodies. Ik vind deze saus persoonlijk erg lekker. Het zout zit  voornamelijk in de ketjap manis en de pindakaas. Desnoods kun je ook een minder zoute variant van beide gebruiken.

Recept pinda satehsaus

Pinda satehsaus Sjalot 1 stuksKnoflook 1 teenSambal 1 theelepelPindakaas 1 of 2eetlepelsPlantaardige melk150 – 200 mlKetjap manis 2 eetlepels

Verhit in een pannetje een beetje olie en fruit de ui er 1 minuut in. Voeg de knoflook en de sambal toe en bak dit kort mee.Voeg 1 eetlepel pindakaas, 150-200 ml melk en de ketjap toe. Meng alles goed door elkaar en breng het geheel op laag vuur aan de kook. Kook de saus 1 minuut, zodat hij wat indikt. Verdun hem met een scheutje melk. Is hij te dun,voeg dan nog wat pindakaas toe. Breng hem eventueel op smaak met wat zout.
Bron: Foodies 2020, Vegetariërsbond