Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: info op etiketten drankflessen moet beter

21-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
slijterij wijn drankflessen 1127

Op de etiketten van alle flessen met alcoholische dranken moet komen te staan wat er precies in zit. Daarvoor pleit de Consumentenbond. Nu hoeft dit alleen voor dranken met minder dan 1,2 procent alcohol.

Dat rode wijn meer calorieën bevat dan droge witte wijn, is iets dat veel consumenten niet weten. Dit komt doordat ingrediënten en voedingswaarde, zoals het aantal calorieën en het suikergehalte, zelden op het etiket staan. De Consumentenbond roept op tot verplichte etikettering op alcohol.

'Geen goede info over rode wijn'

Op flessen en blikjes bier staan ingrediënten en voedingswaarden meestal wel, maar verder ziet de bond die informatie veel te weinig naar haar zin. "In rode wijn zit al gauw een klontje suiker per glas. Een glaasje Baileys bevat ruim 2 suikerklontjes, zo’n 4 gram ongezond verzadigd vet en 150 calorieën. Maar deze informatie is niet terug te vinden op de verpakking", klaagt de bond.

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond noemt het "idioot dat veel alcoholische dranken zijn uitgezonderd van de verplichting om ingrediënten en voedingswaarde te vermelden, zoals voor andere voedingsmiddelen wel geldt."

'Digitaal is te omslachtig'

De Europese Commissie komt eind 2022 met een voorstel voor verplichte etikettering op alle alcohol, weet zij. Maar ze voorziet dat het plan niet werken zal, doordat alcoholproducenten de informatie mogelijk digitaal zullen mogen leveren. "Dan moeten consumenten in de winkel een QR-code op de verpakking scannen om de voedingswaarde te achterhalen. Dat is veel te omslachtig. Bovendien blijft het zo lastig om producten met elkaar te vergelijken."
De Consumentenbond heeft een eigen overzicht gemaakt van ingrediënten en voedingswaarden.

Bron: Consumentenbond, ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!