Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: pak energiearmoede aan met woekerwinsten olie-en gasbedrijven

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
855 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

De Nederlandse overheid zou de hoge winsten van olie- en gasbedrijven zwaarder moeten belasten, vindt de Consumentenbond. Het geld zou kunnen worden gebruikt om woningen te isoleren en energiearmoede tegen te gaan.

Nederlandse regering doet te weinig

De bond vindt dat de Nederlandse regering te weinig doet door op de hoge winsten 33 procent belasting te heffen. In de wet die de Europese Unie in oktober 2022 nog heeft aangenomen, staat dat de lidstaten dergelijke woekerwinsten met minimaal dat percentage moeten belasten.

"De EU-regeling biedt lidstaten alle ruimte om hogere belastingen te heffen, maar de Nederlandse overheid kiest voor het minimum. Wij vinden dat veel te mager", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

GroenLinks: heffing naar 49.5 procent

Molenaar vraagt de Tweede Kamer om een amendement van GroenLinks te steunen dat vraagt om een heffing van 49,5 procent, gelijk aan het hoogste belastingtarief voor de loonbelasting. Zo'n extra heffing levert volgens de Consumentenbond 1,7 miljard euro op. Daarmee kunnen slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen sneller verbeterd worden, oppert de bond.

"Op die manier wordt het geld tenminste goed besteed en wordt er structureel iets gedaan aan energiearmoede. Nu zien we dat bedrijven met hun overwinsten weer volop nieuwe investeringen in fossiele brandstof doen. Ondanks de klimaatcrisis", stelt Molenaar. "En ondanks het feit dat sommige consumenten nauwelijks hun energierekening kunnen betalen. Dat is onverteerbaar." 

bron: ANP/Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.