Kassa
theme-icon
Geld

Consumentenbond: pak energiearmoede aan met woekerwinsten olie-en gasbedrijven

15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
720 keer bekeken
  •  
Prijs:energieplafond 1127

De Nederlandse overheid zou de hoge winsten van olie- en gasbedrijven zwaarder moeten belasten, vindt de Consumentenbond. Het geld zou kunnen worden gebruikt om woningen te isoleren en energiearmoede tegen te gaan.

Nederlandse regering doet te weinig

De bond vindt dat de Nederlandse regering te weinig doet door op de hoge winsten 33 procent belasting te heffen. In de wet die de Europese Unie in oktober 2022 nog heeft aangenomen, staat dat de lidstaten dergelijke woekerwinsten met minimaal dat percentage moeten belasten.

"De EU-regeling biedt lidstaten alle ruimte om hogere belastingen te heffen, maar de Nederlandse overheid kiest voor het minimum. Wij vinden dat veel te mager", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

GroenLinks: heffing naar 49.5 procent

Molenaar vraagt de Tweede Kamer om een amendement van GroenLinks te steunen dat vraagt om een heffing van 49,5 procent, gelijk aan het hoogste belastingtarief voor de loonbelasting. Zo'n extra heffing levert volgens de Consumentenbond 1,7 miljard euro op. Daarmee kunnen slecht geïsoleerde huur- en koopwoningen sneller verbeterd worden, oppert de bond.

"Op die manier wordt het geld tenminste goed besteed en wordt er structureel iets gedaan aan energiearmoede. Nu zien we dat bedrijven met hun overwinsten weer volop nieuwe investeringen in fossiele brandstof doen. Ondanks de klimaatcrisis", stelt Molenaar. "En ondanks het feit dat sommige consumenten nauwelijks hun energierekening kunnen betalen. Dat is onverteerbaar." 

bron: ANP/Consumentenbond

Thema's:

theme-icon
Geld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Aadjoh
Aadjoh20 feb. 2023 - 16:00

Al die woekerwinsten hadden dus van/voor ons kunnen zijn, of hadden we minder hoeven te betalen als we (lees: onze regering) niet alles geprivatiseerd hadden....

tjaart
tjaart15 feb. 2023 - 14:45

Een van de vele voorbeelden waaruit blijkt , dat deze regering als een speer op moet hoepelen . Ze maken de kleine groep rijken nog rijker ten koste van de zeer grote groep minder bedeelden . Mensen , weet hoe je in de toekomst wel en niet moet stemmen . We hebben het onszelf aangedaan . Dwz , degenen die te laat het licht hebben gezien .