Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: herkomst product supermarkt vaak onduidelijk

22-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
305 keer bekeken
  •  
Label voeding etiket lezen bier

Waar komt een product in de supermarkt vandaan? Antwoord op die vraag laat vaak te wensen over, oordeelt de Consumentenbond. Info die verplicht op de verpakking moet staan ontbreekt, of is te vaag.

Supermarkt Albert Heijn geeft online bij biefstuk aan dat runderen zijn gehouden in Nederland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Denemarken, Polen, Slovenië, België óf Australië. "Met een opsomming van meerdere landen kan je natuurlijk helemaal niets", zegt directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. 

Bij onbewerkt vlees, vis, eieren, groente, fruit, olijfolie en honing moet het herkomstland vermeld worden. Dit helpt consumenten die het liefst producten van dichtbij kopen.

'Info ontbreekt soms helemaal'

"Geregeld ontbreekt de herkomstinformatie helemaal. Zo gelden de regels niet voor bewerkte producten, dus als er bijvoorbeeld een beetje zout, peper of marinade op het vlees zit. De Consumentenbond strijdt samen met onze Europese koepelorganisatie BEUC voor strengere regelgeving. De Europese Commissie buigt zich hier momenteel over."

Ook op honing en olijfolie staat volgens de Consumentenbond soms vage herkomstinformatie, zoals ‘bevat gemengde EU- en niet EU-honing’ en ‘met olijven afkomstig uit de Europese Unie’.

Onduidelijkheid bij losse groenten en fruit

En de herkomst van losse groente en fruit in supermarkten is ook niet altijd terug te vinden. Op de schapkaartjes staat dan ‘Land van oorsprong: zie verpakking’, terwijl de producten helemaal geen verpakking of sticker hebben. Ook online staan dat soort nutteloze verwijzingen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!