Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: grote kans dat Airbnb servicekosten moet terugbetalen

19-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
317 keer bekeken
  •  
airbnb logo verhuur vakantiewoning
De kans dat Airbnb de servicekosten moet terugbetalen aan Nederlandse huurders, is na een advies aan de Hoge Raad aanzienlijk gegroeid. Dat zegt de Consumentenbond op basis van een zaak bij de hoogste civiele rechter rond Booking.com.
Al jaren ligt het boekingsplatform Booking.com in de clinch met de stichting die de pensioenen voor werknemers in de reisbranche regelt. De stichting vindt dat ook Bookign.com moet deelnemen aan het pensioenfonds, omdat het bedrijf als reisagent fungeert. Het boekingsplatform protesteert daar tegen, want de vraag is of Booking.com een bemiddelaar is.

Bemiddeling

De advocaat-generaal van de Hoge Raad geeft de stichting voor reisbranchepensioenen gelijk, in tegenstelling tot lagere rechters. Volgens de belangrijke adviseur is Booking.com wel degelijk een bemiddelaar, omdat het bij hotels een commissie in rekening brengt voor iedere geboekte kamer via de website.
De conclusie is volgens de Consumentenbond een grote opsteker in zijn recente zaak tegen Airbnb. Vrijwel altijd worden adviezen van de advocaat-generaal overgenomen door de Hoge Raad. En uit dat advies volgt volgens de organisatie duidelijk dat ook Airbnb als bemiddelaar moet worden aangemerkt, gezien de kosten die het bedrijf in rekening brengt.

Wet

Mocht blijken dat Airbnb inderdaad een bemiddelaar is, dan overtreedt het de wet door aan zowel huurders als verhuurders vergoedingen te vragen. Dit wordt 'dienen van twee heren' genoemd. De consumentenorganisatie is daarom samen met een massaclaimspecialist een zaak begonnen tegen Airbnb, om zo mogelijk onterecht betaalde servicekosten voor huurders terug te krijgen.
Voor Airbnb kan dit uiteindelijk duur uitpakken. Er doen inmiddels ruim 31.000 mensen mee aan de collectieve claim. Het gaat gemiddeld om een bedrag van 250 euro aan servicekosten per deelnemer. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!