Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumentenbond: Google ontfutselt toestemming voor locatie

27-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone telefoon appen bellen 930
De Consumentenbond heeft bij de Autoriteit Persoonsgegevens een klacht ingediend tegen Google. Volgens de bond ,,ontfutselt" het bedrijf gebruikers van Android-smartphones de toestemming om hun locatie te gebruiken, iets dat in strijd is met de wet.
De klacht maakt onderdeel uit van een gezamenlijke actie met andere consumentenorganisaties, zoals de Europese koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden.

Ondubbelzinnige toestemming

Volgens een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie ,,stuurt" Google gebruikers richting ,,het inschakelen van locatiegeschiedenis". Google krijgt daardoor informatie over waar iemand zich bevindt, terwijl daar volgens de bonden geen ondubbelzinnige toestemming voor is gegeven.

Locatiegeschiedenis standaard uitgeschakeld

In een reactie laat Google weten dat de functie 'locatiegeschiedenis' standaard is uitgeschakeld. ,,Bovendien kunnen gebruikers gedeelde locatiegegevens op elk moment bewerken, verwijderen of de functie pauzeren." Het bedrijf zegt gebruikers in staat te stellen om ook op andere manieren locatiedata te beheren, bijvoorbeeld via de instelling 'web- en app-activiteit'. ,,We werken er constant aan om onze privacy-instellingen te verbeteren en zullen het rapport goed bestuderen om ervan te leren."

'Google ontfutselt toestemming'

De Consumentenbond zegt dat onderzoek leert dat bij ruim de helft (54 procent) van de consumenten met een Android-telefoon de functie 'web- en app-activiteit' ingeschakeld is. ,,Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. We hebben er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen. En ik roep alle consumenten op om onze actie te steunen", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond, die een petitie heeft opgesteld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!