Kassa

Consumentenbond erkent "stom" te zijn geweest

  •  
11-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
237511.jpg
De Consumentenbond erkent "stom" te zijn geweest. De bond stelde deze week dat de HEMA haar rookworsten niet rookt. Ten onrechte geeft directeur Felix Cohen toe. "We doen onze stinkende best om het te voorkomen. Maar ook onze werknemers maken fouten. Net zo vaak als andere mensen", zegt hij woensdag in het AD.
De Consumentenbond zegt altijd zeer zorgvuldig te testen, maar niet te kunnen voorkomen dat er soms iets niet goed gaat. Het budget voor onderzoek bedraagt 6,5 miljoen euro op jaarbasis. Een kwart van dat bedrag gaat naar kwaliteitscontrole.
De afgelopen jaren moest de bond een aantal keren terugkomen op een test. In een onderzoek naar de kwaliteit van ooglaserklinieken moest worden gerectificeerd . Ook een onderzoek naar luchtverfrissers leidde tot een rechtsgang . Bij de Consumentenbond in Den Haag werken 45 mensen fulltime aan tests en onderzoeken.
Vette magere worst
De bond staat nog wel vierkant achter de uitkomst van haar rookworstenonderzoek. De magere rookworst van de HEMA bleek moddervet te zijn.  "Ik zal vragen of HEMA op de verpakking zet hoeveel vet er zit in een rookworst", kondigt directeur Cohen aan in het AD. "In een mager exemplaar is dat al meer dan twintig procent. Dit duidelijk maken, daar gaat het uiteindelijk om."
Vette worsten mogen toch mager heten omdat voor de kwalificatie 'mager' andere regels gelden dan voor 'light'. Een lightproduct moet 30 procent minder vet of suiker bevatten dan het origineel om als light door het leven te mogen, vlees mag zich mager noemen als er maximaal 20 procent vet in zit.
Van alle geteste rookworsten bleek de bekendste worst van Nederland, de HEMA worst, ook de vetste.
Bron: AD

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!