Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consumenten vaker slachtoffer door fraude met betalingsverkeer

18-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bankpas internetbankieren betalen overboeken 930 520
Er is vorig jaar aanzienlijk meer schade geleden door fraude met betalingsverkeer. Dat betekent een einde aan een jarenlange daling van het schadebedrag, maken de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Betaalvereniging Nederland bekend. Omdat er ook meer betalingen plaatsvonden, is het aandeel transacties waarmee iets niet in orde was afgenomen.

Fraude door gestolen pinpassen en phishing

In totaal werd door fraude 12,9 miljoen euro schade geleden op een totaal binnenlands betalingsverkeer van 6,5 biljoen euro. In 2016 was het schadebedrag nog 10,2 miljoen euro.
Van de totale schade werd 3,5 miljoen euro veroorzaakt door fraude met verloren of gestolen pinpassen. Fraude met internetbankieren was goed voor 1,2 miljoen euro schade, een toename van bijna 400.000 euro. Dat lijkt te komen doordat phishingmailtjes geloofwaardiger zijn geworden, aldus de organisaties. Met incasso's en vervalste overschrijvingen werd voor 1,3 miljoen euro gefraudeerd.
Er waren vorig jaar geen fraudegevallen met contactloze betaalpassen of bankierapps op mobiele telefoons. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!