Kassa

Consumenten op kosten gejaagd door uitschakelen TF-signaal

15-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
22199 keer bekeken
  •  
Veel mensen zijn zich waarschijnlijk niet eens bewust dat het bestaat, het toonfrequent-signaal of kortweg het TF-signaal. Maar dit puls-signaal, dat via het stroomnet wordt verstuurd, doet nog best veel. In huishoudens zonder slimme elektriciteitsmeter zorgt het dat de meter schakelt van piek- naar daltarief, straatverlichting gaat er ’s avonds mee aan en bijvoorbeeld elektrische boilers doen ’s nachts hun werk nadat ze door het TF-signaal zijn aangezet. Maar honderdduizenden apparaten zoals deze voorbeelden doen hun werk vanaf 1 juli niet meer goed, omdat netbeheerders dan het TF-signaal voor kleingebruikers uitschakelen. Tenzij consumenten maatregelen nemen en dat voelen ze in hun portemonnee.
Het uitschakelen van het TF-signaal heeft gevolgen voor naar schatting zo’n 280.000 huishoudens in Nederland die nog een oude meter hebben en gebruik maken van een dubbeltarief voor hun stroom. Veel maakt het niet meer uit doordat in de afgelopen jaren het verschil tussen dubbel en enkel tarief erg is teruggelopen. Voor mensen die al hun stroom ’s avonds, in het weekend of op feestdagen gebruiken en waarvan dus voor alle stroom het daltarief geldt levert dat vermoedelijk op jaarbasis zo’n 4 tientjes op. Maar in totaal gaat het dan nog wel om een potentiële besparing van 11,2 miljoen euro op jaarbasis. Vermoedelijk besparen zij echter iets van 7,5 euro gemiddeld op jaarbasis, maar dan nog steeds gaat het om een bedrag van 2,1 miljoen euro in totaal.

Elektrische boilers

Daarnaast zijn er vermoedelijk enkele 10-duizenden elektrische boilers die na 1 juli niet meer goed werken om ze ’s nachts niet meer worden ingeschakeld door het TF-signaal. Mensen met zo’n boiler waar wat mee moet gebeuren hebben offertes van installateurs waarvan de prijzen uiteenlopen van 90 euro tot 375 euro. Het totale kostenplaatje om deze boilers goed te laten werken loopt zo ook al snel in de miljoenen. Daarbovenop komen nog de kosten die gemaakt moeten worden om bijvoorbeeld de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes in flatgebouwen goed te laten werken. Want die werken vaak ook nog met het TF-signaal.

'Geen goede reden'

Volgens gerenommeerd technisch onderzoeker Peter Coppes hebben netbeheerders geen goede reden het TF-signaal uit te schakelen. Hoewel het simpele systeem al lang bestaat, werkt het goed en is het goedkoop. Daarnaast blijft het TF-signaal voor straatverlichting vooralsnog wel werken. Dus waarom zouden netbeheerders het dan voor kleinverbruikers uitschakelen? Coppes denkt dat Netbeheerders zo proberen nog meer mensen aan de slimme meter te krijgen.
Dat is volgens Netbeheer Nederland niet het geval. Het TF-signaal zou ouderwets, storingsgevoelig en beperkt in de mogelijkheden zijn. Daarnaast zouden er investeringen nodig zijn om het systeem overeind te houden terwijl er nieuwere betere mogelijkheden zouden zijn. Dat er kosten voor consumenten aan het uitschakelen verbonden zijn erkennen de netbeheerders, maar die zouden wat betreft het dalurentarief nauwelijks verschil maken.    

Alsnog dreigement

Bij de introductie van de slimme meters is volgens een woordvoerder van Netbeheer Nederland bewust gekozen nog niet aan te geven dat het TF-signaal en daarmee het daltarief voor oude meters zou verdwijnen. Dat zou op consumenten die geen slimme meter willen als een dreigement over kunnen komen. Nu enkele jaren later de uitschakeling van het TF-signaal aanstaande is, ervaren klanten het alsnog als een dreigement.  

Op de website van Netbeheer Nederland lees je meer over het einde van het TF-signaal.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Hans Verschoor
Hans Verschoor25 apr. 2022 - 21:38

Wat laat maar toch: Op de site van de fabrikant twtg.io (Lucid module) staat precies beschreven hoe je privacy wordt geschonden. Wanneer en hoe vaak je onder de douche gaat of afwast gaat keurig naar je netbeheerder/leverancier/datacenter. Info die wie weet ook nog wel wat opbrengt... Die module is dus niet zelf zo slim maar alleen om gegevens op te sturen en commando's uit te voeren. Bovendien, is er wel voordeel voor de consument ?

Jan Hugo
Jan Hugo24 nov. 2021 - 20:30

Het is inmiddels eind november 2021. Bij mij werkt het TF signaal nog steeds in het gebied van netbeheerder STEDIN. Mijn energie leverancier heeft eenzijdig het contract gewijzigd naar enkel tarief per 1 juli 2021. Dit is vaak ongunstige voor gebruikers met zonnepanelen. Daarom heb ik bezwaar gemaakt tegen deze eenzijdige contract wijziging onder een blijkbaar vals voorwendsel.

JJJJohan
JJJJohan29 jun. 2021 - 15:31

In 10 jaar tijd nog nooit een storing in het TF signaal gehad, dus dat gevoelig voor storingen is gewoon onzin. En vandaag via de verhuurder te horen gekregen dat de datum hier is verschoven naar 1 Januari 2022.

Richrichie
Richrichie7 jun. 2021 - 15:45

Beetje vreemd dat dit signaal niet gewoon verzonden word als zonnepanelen het meeste opwekken. Er klopt ook niks aan de zogenaamde energietransitie. Check realclimatescience.com eens

Reinoud1963
Reinoud19637 jun. 2021 - 9:43

Rode knopje op kastje in meterkast indrukken, boiler blijft gewoon in bedrijf, wordt alleen niet meer uitgeschakeld.

1 Reactie
MarcoHolland
MarcoHolland1 jun. 2022 - 18:37

dat gaat je dus €115 per jaar kosten aan extra stroomverbruik.

van der Klei
van der Klei27 mei 2021 - 8:41

Ik heb een contract bij Vattenfall voor 3 jaar vasteprijs voor dag en nacht stroom met een oude dubbele meter. Na vernomen te hebben dat het TF signaal verdwijnt zou ik een nieuwe meter moeten hebben zodat zij aan levering van dag en nachtstoom kunnen voldoen. Liander de netwerk beheerder heeft nog geen aanbod gedaan voor het plaatsen van een slimme meter. Vattenfall zegt dat ik zelf contact moet opnemen met Liander en dat de kosten voor ondergetekende zijn. Heb echter mijn bezwaar vermeld, omdat ik vind Vattenfall moet zorgen dat zij aan hun contract: leveren van dag en nachtstroom moeten voldoen. Vattenfall heeft mij geen enkel voorstel gedaan.

jackyx
jackyx18 mei 2021 - 18:47

Wat kan ik ondernemen om dit TF signaal te behouden?

Marc89s
Marc89s17 mei 2021 - 17:59

Het balanseren van stroom op ons net is een uiterst gevoelig klusje wat bij fouten tot blackouts en browndowns kan leiden. Het terugleveren door jan en alleman zorgt ervoor dat de ongecontroleerde onbalans op het alleen maar toeneemt en de kunst van het balanseren moeilijker en daarmee duurder wordt. Hoera, voor de slimme meter, hét apparaat dat straks die natuurlijke balans gaat herstellen met behulp van een economische prikkel. Overschot : goedkoper tarief, tekort : duurder tarief. Het biedt de mogelijkheid om de realistische kostprijs van vraag en aanbod aan elkaar te koppelen en de markt aan te sporen om slimmere wasmachines te bouwen, die bijvoorbeeld aangaan als de prijs onder X zakt, maar sowieso vóór 0900 sochtends voor je klaar zijn. Een apparaat, dat het terugleveren van zonnestroom op momenten dat niemand het nodig heeft, tegen een heel laag tarief laat factureren, of je er zelfs voor gaat laten bijbetalen omdat "het net" dit gewoon niet kwijt kan en op kosten wordt gejaagd. Het wegvallen van het TF signaal heeft meerdere redenen en meerdere bijvangsten, stimulans naar een slimme meter is onbedoelde bijvangst. De "winst" die nu ontstaat voor de leveranciers door een iets duurder tarief is te verwaarlozen, vooral tegen de extra kosten die leveranciers moeten maken om systemen om te gooien om hierop voor te bereiden en dus niet eens bijvangst te noemen. Een van de hoofddoelen van het verdwijnen van het TF signaal is het verschonen van het net, vraag het iedereen die smartapparatuur in huis heeft. Lichten knipperen rond de gestelde tijden van 0700 0900 2100 en 2300, tevens op tijd van aangaan van straatlantaarns. Het is/was bewuste vervuiling van een zuivere stroom met een doel dat even gemakkelijk bereikt kan worden op andere manieren die het net niet vervuilen. De andere reden is dat TF signaal een kostbaar proces is en de hardware verouderd is en op den duur vervangen zou moeten worden. Dat gaan we natuurlijk niet doen. Dus veel vliegen in 1 klap, tf signaal eruit, slimme meters vangen de huidige tariefwissel op, net is schoon en we zijn klaar voor de toekomst.

kassiere
kassiere17 mei 2021 - 13:23

gelukkig hebben we hier heel veel grote ruiten en glazen deuren in ons appartementengebouw en blijft het voorlopig langer licht in de avond. wie weet is die verlichting wel overbodig en kunnen we 'n hoop stroom besparen? alleen àl die automatische deuren, die bij wat sterkere wind al niet meer werken en die veel te zwaar zijn om 'n beetje normaal open te krijgen............. ik ben echt heel benieuwd wat er straks wèl of juist nìet geregeld is! 't is maar goed dat ik nu (weliswaar bij toeval en uit nieuwsgierigheid) van 'n TF-signaal en de komende afschaffing en gevolgen afweet

Groenebossen54
Groenebossen5417 mei 2021 - 10:52

Waarom moet je zo dikbetalen voor netwerkkosten en wordt het netwerk uitgekleed wie bedenkt dit soort kostenmafia praktijken.

C.h. de Mutsert
C.h. de Mutsert17 mei 2021 - 7:39

Een belangrijk punt wordt niet genoemd. Mensen met zonnepanelen krijgen met een oude meter een hogere teruggave van de geleverde en ongebruikte energie. (60 A 65 cent per kw) Met een slimme meter zakt dat binnenkort naar een 6 cent per kW. Een enorm verschil.

1 Reactie
Franky53
Franky5318 mei 2021 - 14:54

Deze genoemde getallen lijken mij wel erg overdreven, inkoop van kWh kost plm 24 ct, vergoeding van teruglevering boven het eigen gebruik plm 11 ct. De technologie vd meter speelt daarbij eigenlijk geen rol. Als je met een ferraris-meter over het gehele jaar een negatief verbruik zou gaan meten zal de E-leverancier je echt geen 24 ct/kWh gaan vergoeden.

ggr2
ggr216 mei 2021 - 13:46

Ik heb op de verschillende websites van netbeheerders gekeken naar wat er wordt aangeboden om een boiler te sturen na het wegvallen van het TF signaal. Allen zeggen een klokje plaatsen en ENECO wil een speciale module bij de boiler plaatsen waarmee zij de boiler kunnen inschakelen en de watertemperatuur naar 55 graden brengen. Zij geven dan aan dat zij, als er een overschot van energie is, ook de boiler kunnen inschakelen. Voor welk tarief die dumpstroom wordt berekend geven ze niet aan. Er bestaat er een unit welke via de p1 aansluiting van de meeste slimme meters een boiler op tarief kan schakelen. Hierover wordt door geen van de netbeheerders een woord gerept. Deze unit heet : boilermind 2.0. Ik hoop dat de redactie ook hier aandacht aan wil geven. Ik denk dat de netbeheerders blij zijn dat door het wegvallen van het TF signaal het gelijktijdig inschakelen van een groot aantal boilers voorbij is.

bagijn
bagijn16 mei 2021 - 9:19

Ik heb een afspraak met Vattafal. Met Stedin heb ik niets te maken. Ik ben met hem contractant. Ik wordt gewoon onder stedin ingedeeld. Met toestemming van onze regering. Zij, Stedin, willen geld halen van de bewoners nu ze van deze gebruikers minder geld krijgen omdat deze zelf energie opwekken met zonnepanelen. Dit noemt met afpersing.

2 Reacties
harrybre
harrybre16 mei 2021 - 10:30

Waarom zou een commerciële organisatie als Vattenfal of Stedin of... wie-dan-ook rekening moeten houden met iemand, die zijn stroom betrekt van "Ons Eigen Dak" ? Ze zijn de Soos ( Sociale Zaken) niet !

kassiere
kassiere17 mei 2021 - 13:40

harrybre: die mensen kunnen straks wèl nog zelf bepalen wanneer, hoe laat en waarvoor ze hun eigen (opgeslagen) stroom gebruiken en zijn dan veel minder of geheel niet afhankelijk van 'n energieMij. wèl blijven ze (onterecht) de gebruikelijke abonnementskosten betalen, vermoed ik. ik heb om bovenstaande redenen de "slimme meter" (wie is er nou slimmer dan ikzelf met mijn geld, eh pardon stroomverbruik, dan ik?) danook gewijgerd: wanneer, hoe laat en hoe lang je badert of doucht, licht of apparatuur aan hebt, de wasmachine of droger gebruikt. dit alles gaat voor je bepaald worden! 's maandags voor postcode zus en vrijdags voor postcode zo en dan hoe laat en hoe lang óók nog

jkooi1972
jkooi197216 mei 2021 - 8:32

Ik heb een boiler en een slimme meter, of de boiler een electrisch is weet ik niet. Veranderd er dan ook wat. Ik heb wel een dubbele meter. Kan ik de boiler zelf aan zetten, zo ja, hoe dan? Ik ben totaal niet technisch.

gert949
gert94916 mei 2021 - 6:56

Wat ik me afvraag is, word het vastrecht ook in prijs aan gepast nu we vanaf 1 juli maar een meter meer gebruiken, of mogen we als straf dat je geen slimme meter hebt gewoon blijven betalen

1 Reactie
harrybre
harrybre16 mei 2021 - 10:33

Mijn verschil tussen enkel één tarief en nu twee ( = 's avonds wassen, afwassen, droger aan, strijken dus heel veel rekening hiermee houden) bedraagt... het schikbarende bedrag van... ja... € 2,74... per JAAR. Volgend contract dus voorgoed afgelopen en één tarief.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!