Kassa

Consumenten iets minder negatief

22-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
winkelen2_02.jpg
Het consumentenvertrouwen is in mei voor de derde maand op rij gestegen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.
Fragiel herstel
Evenals in maart en april was het herstel fragiel. De vertrouwensindex steeg deze maand met 3 punten naar -32. Dat betekent dat er nog altijd 32 procent meer pessimisten zijn dan optimisten, wat neerkomt op 66 procent pessimisten tegen 34 procent optimisten.
'Drie maanden op rij stijging'
,,Maar toch, als je het van de zonnige kant wil bekijken, dan kan je vaststellen dat het consumentenvertrouwen drie achtereenvolgende maanden is gestegen. Dat is voor het laatst voorgekomen in 2009'', zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in een toelichting. Objectief gezien, valt het toegenomen vertrouwen moeilijk te verklaren. Nog altijd wordt de consument om de oren geslagen met slecht nieuws van het economisch front. De recessie duurt voort, de werkloosheid stijgt.
Gissen
Het blijft gissen waar de consument lichtpuntjes ontwaart, ook voor Van Mulligen. ,,Mogelijk dat consumenten vinden dat het lang genoeg slecht gaat en dat ze veronderstellen dat het ergste achter de rug is.'' Hij wijst er in dat verband op dat consumenten vooral minder somber zijn over de toekomst en minder negatief zijn over de economie. Of dat zich straks ook vertaalt in toegenomen bestedingen, valt nog te bezien. ,,Om geld te kunnen uitgeven, moet je geld hebben. En dat is een probleem gezien de dalende inkomens en de stijgende werkloosheid.''
Consumptie blijft dalen
Nog altijd daalt de consumptie van huishoudens, bleek woensdag ook uit CBS-cijfers. Dat de krimp in maart van 0,3 procent meeviel, is bijna geheel te danken aan het koude weer. Daardoor lag het gasverbruik fors hoger. Zonder die 'meevaller' zou de krimp zijn uitgekomen op tussen de 2 en 2,5 procent. Consumptie is naast investeringen en export een van de factoren die bepalen of de economie van een land groeit of krimpt. Het CBS meldde eerder deze maand dat ook in het eerste kwartaal de Nederlandse economie gekrompen is, en dat de recessie voortduurt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!