Kassa

Consumenten geven voorkeur aan minder suiker en zout in voedingsmiddelen

03-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
consumentenbond satésaus suiker 1127
Consumenten willen dat fabrikanten minder suiker en zout aan producten toevoegen. Dat blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond onder 782 respondenten. De Consumentenbond roept staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) daarom op om ambitieuze plannen op te stellen voor productverbetering.
Een ruime meerderheid van 91 procent van de consumenten vindt het een goede zaak als fabrikanten minder suiker en zout aan verpakte voedingsmiddelen toevoegen. Een groot deel van de consumenten geeft aan dat producenten daarvan nu te veel gebruiken. Zo'n driekwart van de respondenten vindt dat fabrikanten verplicht moeten worden om minder zout en suiker toe te voegen. 

Voorstellen niet goed genoeg

Volgens de Consumentenbond gaan de voorstellen van het ministerie van VWS voor een nieuwe aanpak voor gezondere voedingsmiddelen niet ver genoeg. Wel vindt de bond het positief dat het ministerie productverbetering niet langer overlaat aan de fabrikanten zelf. 
Sandra Molenaar van de Consumentenbond constateert dat de de tests die haar organisatie uitvoert laten zien dat er grote verschillen zitten in de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in vergelijkbare producten. Volgens haar kunnen fabrikanten hun producten gezonder maken dan ze nu zijn. Daar moeten strengere richtlijnen voor komen, met sancties voor de fabrikanten die achterblijven. Die bal ligt nu bij Blokhuis, aldus Molenaar. 

Producten kunnen gezonder

Voorbeelden van producten die door fabrikanten gezonder zijn gemaakt, zijn die van bak&braadproducten, vegetarische pathé en satésaus. 
consumentenbond suiker zout vet samenvoeging
Bron: Consumentenbond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!