Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Consumenten dupe van nieuwe incassowet'

11 apr 2011
  •  
leestijd 1 minuten
geld-groot_65.jpg
Consumenten worden de dupe van het nieuwe wetsvoorstel over de maximale hoogte van incassokosten. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Volgens het voorstel mogen bedrijven al na twee weken betalingsachterstand en een sommatie direct de volledige incassokosten in rekening brengen.
Bij een onbetaalde factuur van 120 euro is dat bijvoorbeeld 40 euro en bij een nota van 900 euro mag er 135 euro aan kosten in rekening worden gebracht. Op dit moment worden vaak alleen maar herinnerings- of administratiekosten in rekening gebracht, waarbij het meestal om kleine bedragen gaat.
De KBvG vindt dat er pas incassokosten in rekening mogen worden gebracht op het moment dat er incassomaatregelen worden verricht. ,,Daarvan is sprake als de vordering ter incasso in handen wordt gegeven van een incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder'', zei voorzitter John Wisseborn van de KBvG.
Volgens de beroepsorganisatie zijn grote schuldeisers speciale incasso-afdelingen aan het opzetten. ,,Daar is natuurlijk niets mis mee, maar deze ontwikkeling lijkt ten koste te gaan van de consument die incidenteel een vordering te laat betaalt'', aldus Wisseborn. De Tweede Kamer behandelt het wetsvoorstel volgende week.
ANP

Meer over:

diginieuws, incasso

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar