Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Veel gedupeerden door afgelaste Oktoberfest
10-12-2016
•
leestijd 3 minuten
•
378 keer bekeken
•
Lederhosen, dirndls, worsten en vooral veel bier; dat is het Oktoberfest in München. Omdat het bierfestijn ook populair is onder Nederlanders worden hier tegenwoordig regelmatig Oktoberfesten gehouden. Maar dat is niet altijd een succes.
Dit jaar zou het 3 dagen feest worden in zowel Arnhem, Groningen als Den Haag. Oktoberfest Niederlande zou eind oktober, begin november in de plaatsen gehouden worden. Volgens de organisator zijn er duizenden kaartjes verkocht voor de evenementen. Vele Nederlanders hadden wel 25 euro over voor een Oktoberfest in eigen land. Maar dat gezellige festijn kwam er niet. In oktober weigerden gemeenten een voor een de benodigde vergunning te verlenen.
Geen vertrouwen
Arnhem, Groningen en Den Haag hadden weinig vertrouwen dat de organisator een goed verloop van de Oktoberfesten kan garanderen. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag stelt zelfs dat bij het aanvragen van de vergunning moedwillig onwaarheden zijn verteld door de organisatie. Zo werd de suggestie gewekt dat Hofbräu mede-organisator was van Oktoberfest Niederlande. De Duitse bierbrouwer is bekend van de eigen tent op het originele Oktoberfest in München. Maar in een reactie aan Kassa laat Hofbräu weten niet betrokken te zijn bij de organisatie van Oktoberfest Niederlande.
Verder zou het evenement in Den Haag op het Malieveld plaatsvinden. Voor het gebruik van het terrein moest een aanbetaling van 5000 euro worden overgemaakt. Maar eigenaar Staatsbosbeheer van het Malieveld zegt nooit een cent te hebben gezien. Volgens de gemeente Den Haag deed de organisator echter voorkomen dat alles in kannen en kruiken was.
Grote mislukking
De drie gemeenten werden ook bezorgd toen duidelijk werd dat dezelfde organisator vorig jaar verantwoordelijk was voor Oktoberfest Alkmaar. In 2015 probeerde de organisator op 13, 14 en 15 november Oktoberfest Alkmaar te realiseren. Het moest een driedaags all-in evenement worden. Voor 75 euro per avond kregen bezoekers onbeperkt eten en drinken. Maar toen de kaartverkoop tegenviel ging alleen de zaterdag door. Mensen die kaarten voor vrijdag of zondag hadden, kregen het aanbod om op zaterdag te komen of in 2016 vip-kaarten te krijgen. Daar ging niet iedereen mee akkoord. Tickethouders die niet akkoord gingen met de alternatieven hebben hun geld nog niet terug.
Tekort aan bier en eten
Mensen die wel op zaterdag 14 november naar het Oktoberfest in Alkmaar zijn geweest beschrijven in gesprekken aan Kassa één groot drama. Bij aankomst moesten velen lange tijd in de koude regen staan voor ze naar binnen konden. Eenmaal binnen was het zoeken naar een plek en lang wachten op eten en bier. Verschillende bezoekers vertellen zelf misschien 1 of 2 biertjes te hebben bemachtigd. Het eten vond het merendeel nog wel lekker. Maar ook daar bleek veel te weinig van te zijn.
Chaos bij Oktoberfest Alkmaar
De sfeer in de grote feesttent sloeg helemaal om toen het bier op was. Boze bezoekers sloegen borden en glazen kapot, banken vlogen door de lucht en er ontstonden vechtpartijen. Een bezoeker zegt dat hij tot anderhalve maand na het Oktoberfest last had van zijn borstbeen door een harde klap. Zijn vriendin werd bij haar oog geraakt met een bierpul. Een ander zag veel bezoekers bij de EHBO-post. Ze waren in glas gevallen en werden aan snijwonden behandeld. Uiteindelijk besloot de politie in te grijpen. Agenten konden voorkomen dat boze bezoekers de keuken bestormden. De gemeente Alkmaar stond op het punt het evenement te stoppen. Maar uit angst dat de chaos dan nog groter zou worden is het Oktoberfest onder politiebegeleiding verder gegaan.
Slachtoffer
Volgens de organisator is alles de schuld van anderen. Hij laat Kassa weten dat de chaos in 2015 werd veroorzaakt door bezoekers die zich misdroegen. Gemeenten zijn de schuld van de afgelasting dit jaar omdat zij op het laatste moment geen vergunning hebben verleend. Hij wil daarom de schade op Arnhem, Groningen en Den Haag verhalen. Omdat hij veel geld in de Oktoberfesten zegt te hebben geïnvesteerd, vindt de organisator dat hij zelf slachtoffer is. Hij is net als mensen die kaartjes hebben gekocht schuldeiser bij zijn eigen bedrijven. Of en wanneer gedupeerden hun geld terug zien wil hij niet vertellen.