Consument vindt duurzaam en light te duur
17-10-2009
• leestijd 2 minuten
De Nederlandse consument voelt er weinig voor meer te betalen voor duurzaam geproduceerd voedsel. Voor gezonde voeding zoals lightproducten willen Nederlanders zelfs minder uitgeven. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. De resultaten werden vrijdag bekend op Wereldvoedseldag.
Consumenten denken dat duurzame producten van mindere kwaliteit zijn en willen daarom niet meer betalen, aldus de onderzoekers. Gezonde levensmiddelen, zoals light-producten, zijn volgens consumenten minder smaakvol en dragen niet bij aan een sociaal gevoel dat de hoge prijs kan rechtvaardigen.
Duurzame producten zijn levensmiddelen met een eko-, bio-, of fairtradelabel. Voor die spullen wil de consument 6 procent meer betalen, terwijl het prijsverschil met producten zonder een label nu tussen de 10 en 40 procent ligt. Het marktaandeel van dit soort producten blijft daardoor laag. Voor voedsel met een gezondheidsclaim wil de consument juist 5 procent minder neertellen.
Met Wereldvoedseldag vroegen de Verenigde Naties weer aandacht voor het feit dat meer dan 1 miljard mensen in de wereld honger lijden. In Nederland waren op verscheidene plaatsen activiteiten om de dag te vieren.
De Millenniumtour 2009, die vrijdag begon, besteedde ook aandacht aan het thema voedsel. Vanaf Amsterdam vertrok een trein met meer dan honderd jongeren en een flink aantal BN'ers voor een eerste rondrit door het Groene Hart. De trein moet jongeren bewuster maken van de millenniumdoelen van de VN. De doelen gaan naast de bestrijding van extreme armoede en honger, over onderwijs voor meer kinderen, terugdringing van kindersterfte en van hiv-besmetting en over de bescherming van een duurzaam leefmilieu.
Wie heeft de macht over het wereldvoedselsysteem? Dat is volgens het FoodFirst Information and Action Network (FIAN) de belangrijkste vraag in de huidige wereldvoedselcrisis. In Utrecht werd de Right to Food and Nutrition Watch, gewijd aan deze vraag, aangeboden aan minister Gerda Verburg.
Het beheer van het wereldvoedselsysteem moet worden aangepast om honger en de oorzaken ervan te kunnen overwinnen, zo stelt het FIAN. Zo staat in het stuk dat er meer controle moet komen over het gebruik van landbouwgrond op de wereld. Te vaak wordt door politieke onrust het recht op voedsel voor de mens verwaarloosd.
In Utrecht spraken maatschappelijke organisaties met elkaar over de manier waarop iedereen in 2050 een goed bord eten zou kunnen hebben. De voedselproductie moet daarvoor de komende veertig jaar verdubbelen.
Bron: ANP