Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument moet minder lenen en minder sparen

20-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spaarpot_hand_07.jpg
De Nederlandse consumenten moeten minder lenen of sparen. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag in een onderzoek naar de vermogensopbouw van huishoudens. Volgens DNB moeten in nieuw beleid fiscale prikkels die lenen en sparen stimuleren zo veel mogelijk worden weggenomen.
Hypotheekrenteaftrek
Zo zou de eis om hypotheken volledig af te lossen, moeten worden versoepeld. Onderwijl zou de hypotheekrenteaftrek moeten worden afgebouwd en zouden consumenten meer zeggenschap moeten krijgen over de opbouw van het pensioen.
Pensioenpremies
DNB wijst op de risico's van de relatief hoge schulden en bezittingen die te gevoelig zijn voor schommelingen in de markt. Als voorbeeld noemt DNB onder meer de pensioenpremies die omhoog of omlaaggaan als de economie tegen- of meezit. Consumenten zouden daar hun bestedingen te veel op aanpassen. Hetzelfde geldt voor de huizen, die bijvoorbeeld als gevolg van economische tegenwind onder water kunnen komen te staan.
Hypotheekschulden
Volgens DNB zou het fiscaalneutraal maken van het eigenwoningbezit de meest effectieve manier zijn om de hypotheekschulden op den duur te verminderen, en de risico's voor banken en consumenten te beperken. ,,Dat maakt het immers minder aantrekkelijk om een woning te kopen met vreemd vermogen", aldus DNB.
Onvoldoende alternatief voor koopwoningen
Relatief hoge premie voor pensioen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!