Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
'Consument misleid met speltbrood in supermarkt'
07-01-2014
•
leestijd 2 minuten
•
2015 keer bekeken
•
Speltbrood is hartstikke populair. Kon je eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu kan je dit ook kopen bij de reguliere supermarkt. Of het supermarktspelt hetzelfde is als het brood dat je koopt bij de specialist blijkt echter niet goed te controleren. Op de etiketten staat niet duidelijk wat er in het brood zit en het zou dus bijgemengd kunnen zijn met iets anders. Er zijn namelijk geen regels voor speltbrood in Nederland.
Duurzaam telen en brood duurder
Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Speltgraan is familie van de broodtarwe. Om een groot misverstand recht te zetten, spelt bevat ook gewoon gluten. Wel heeft spelt andere teeleigenschappen en een dikkere kaf (beschermlaag) waardoor er minder pesticiden en kunstmest nodig zijn dan bij broodtarwe. Dit alles maakt de speltteelt duurzamer en het speltbrood duurder.
Speltkenners oordeel
We kochten verschillende speltbroden van de supermarkten C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en lieten deze bestuderen door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen komen snel tot een duidelijke conclusie: echt speltbrood durven ze het niet te noemen. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij die kennen.
Geen wetgeving voor spelt
De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit bijvoorbeeld wel zo. Als je een brood koopt waar 'volkoren' op staat, moet dit ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood is dit vogelvrij en je mag dus bijmengen. In Duitsland is het wel in de wet geregeld. Daar mag je een speltbrood pas zo noemen als dit voor minimaal voor 90 procent uit spelt bestaat.
Gezien het prijsverschil tussen een grof volkoren en een speltbrood, kan dat bijmengen zich de moeite lonen:
'Strenger controleren en misleiding tegengaan'
De Consumentenbond vindt dat de communicatie op de etiketten van speltbrood misleidend is en vindt dat dit streng moet worden aangepakt. De Consumentenbond heeft actief contact met de Voedsel en warenautoriteit (VWA) om misleiding van consumenten tegen te gaan. Ook hebben ze bij het ministerie aangekaart dat er heel vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt en de Consumentenbond vindt dat dit niet moet kunnen.