Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 3 oktober om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Consument leent te veel door lage rente'

18 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
geld_briefjes 930x520
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen over de gevolgen van de ongekend lage rente. Die kan ervoor zorgen dat mensen te veel geld lenen of onverantwoorde risico's nemen om rendement te halen, stelt de toezichthouder in zijn agenda voor de komende drie jaar.
Door de lage rente levert sparen nauwelijks nog iets op. Consumenten gaan daarom op zoek naar producten met meer rendement, die ook risicovoller zijn. Bij een stijgende rente kunnen ze daardoor in problemen komen, aldus de AFM.
Dat gevaar bestaat ook bij leningen. Consumenten kunnen nu meer lenen "dan op lange termijn verstandig is", vindt de toezichthouder. Als de rente weer stijgt, bestaat het risico dat maandlasten niet, of nog maar net, kunnen worden betaald. De AFM benadrukt daarom het belang van een goede financiële planning, ook omdat consumenten steeds meer zelf verantwoordelijk worden voor hun oude dag. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!