Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument krijgt halfvolle batterijen bij fietslampen

28-01-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1294 keer bekeken
  •  
20140128-kassagroen-batterijen_5.jpg
Van kinderspeelgoed tot scheerapparaten: in consumentenproducten worden steeds meer batterijen gebruikt. Dit maakt het mogelijk dat wij onze elektrische producten overal kunnen gebruiken, maar zorgt wel voor een groeiende batterijenberg. Kassa Groen vraagt zich af wat de kwaliteit is van deze anonieme energiedragers. Daarom worden de batterijen van een veel gebruikt Hollands product getest: fietslampjes.
Batterij
Aan een batterij in een consumentenproduct is niet te zien of deze vol zit of niet. Nog lastiger is te zien of deze van goede kwaliteit is. Dit zijn zaken die alleen door gecontroleerde leegloop vastgesteld kunnen worden. Wel is er voor de consument een vuistregel over de mogelijke inhoud van een batterij: des te groter de batterij, des te groter de inhoud.
Fietslampjes
In Nederland worden er veel fietslampjes verkocht. Vooral de kleine fietslampjes zijn gewilde producten. Er worden naar schatting zo'n 800.000 van deze lampjes verkocht per jaar. In de fietsverlichtingsbranche worden dit ook wel 'anti-bekeuringslampjes' genoemd. Voor de batterijentest worden twee type lampjes getest, namelijk die met knoopcellen en AAA-batterijen. De lampjes in deze batterijentest komen van vijf grote ketens waar vaak fietsverlichting wordt gekocht door de consument. Dit zijn:
Test
Op de TU Delft laten we de tien sets fietslampjes (voor- en achterlicht) testen door Dr. Ir. Marnix Wagemaker. Op een gecontroleerde manier worden de batterijen leeggehaald. De test bekijkt hoelang een batterij gebruikt kan worden bij een bepaalde spanning en stroomverbruik. De spanning staat gelijk aan de spanning van de LED in de fietsverlichting. Het stroomgebruik is ingesteld op vijf mA, met dit stroomverbruik kunnen de LED-lampjes op normale kracht branden.
Resultaten
Uit de test blijkt duidelijk dat alle geteste batterijen niet voller zitten dan rond de 50%. De gebruikte batterijen in de fietslampjes zijn van slechte kwaliteit. Bij de lampjes met knoopcellen komt het Liggi van AXA het beste uit de test, deze is voor 55% gevuld. Bij de lampjes met AAA-batterijen komen de lampjes van de Albert Heijn, HEMA en Halfords het best uit de test. De inhoud van de batterij ligt hier tussen de 40–50%. Opvallend is dat de batterijen bij gebruik van de witte lampjes korter meegaan dan bij rode lampjes. Dit heeft ermee te maken dat er een hogere spanning nodig is voor de witte LED en deze eerder in intensiteit af zullen nemen.
Kwaliteit belangrijk
De grote vraag is hoe het kan dat al deze batterijen maar voor een deel gevuld zijn. Dr. ir. Marnix Wagemaker van de TU Delft heeft hier een verklaring voor. Deels heeft het te maken met de productie van de batterijen. Batterijen worden allemaal vol afgeleverd, alleen slechte productie kan voor fouten in de batterijen zorgen. Hierdoor kunnen batterijen sneller ontladen, veel energie lekken of gewoonweg niet werken. Daarnaast is de leeftijd van de batterij van groot belang. Een batterij lekt namelijk continue een kleine hoeveelheid energie. Hoe langer de batterij op de plank heeft gelegen, des te meer energie er uit de batterij is verdwenen. In een reactie op de batterijtest van Kassa Groen geeft Halfords aan dat de batterijen wel vier tot vijf maanden onderweg kunnen zijn naar de klant.
Topje van de ijsberg
Volgens Marnix Wagemaker worden er steeds meer batterijen gebruikt in consumentenproducten. Dit is dan ook maar het topje van de ijsberg. De batterijen in deze producten worden zo goedkoop mogelijk ingekocht, waardoor de kans groot is dat er ingeleverd wordt op kwaliteit en inhoud van de batterij. Dit draagt bij aan een groter wordende berg batterijen. Worden deze goed gerecycled hoeft dit geen probleem te zijn, maar belanden ze bij het restafval is dit slecht voor het milieu. De oplossing is volgens Marnix simpel:  oplaadbare batterijen. Deze zijn iets duurder, maar dit verdien je met de slechte kwaliteit van de batterijen in consumentenproducten zo terug.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!