Kassa

Consument krijgt gratis toegang eigen registratiegegevens BKR

15-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vrouw_computer_930x520
Consumenten moeten gratis toegang tot gegevens over hun eigen registraties bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) krijgen. Dat laat minister Jeroen Dijsselbloem in een antwoord op schriftelijke Kamervragen weten. Op 25 mei 2018 gaat er een nieuwe Europese datarichtlijn in, waardoor de gegevens gratis toegankelijk moeten worden gemaakt.

Nog niet gratis

Consumenten moeten nu nog betalen voor het opvragen van hun eigen registratiegegevens. Naast een bijdrage van minimaal €4,95, moet er ook nog eens €12,70 aan verzend- en identificatiekosten worden betaald.

Verwijderen registraties

Uit de antwoorden van de minister blijkt ook dat het BKR voor het eind van het jaar onterechte registratie zonder tussenkomst moet laten verwijderen. ‘Ik verwacht van het BKR dat zij voor het einde van het jaar tot een pragmatische werkwijze komt waarbij onterechte registraties op een eenvoudige wijze, kunnen worden verwijderd zonder dat hierdoor de deur voor grootschalig misbruik wordt opengezet’, aldus Dijsselbloem. FD
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

mels gloudie
mels gloudie15 sep. 2017 - 12:23

prijzen belachelijk zijn mijn gegevens en dan betalen onzin.

2 Reacties
dokun
dokun15 sep. 2017 - 13:08

Het zijn nu juist NIET uw gegevens. Omdat het over u gaat (of kan gaan) wil dat nog niet zeggen dat die gegevens eigendom zijn van u. Integendeel deze gegevens zijn eigendom van het BKR. U kunt indien nodig verzoeken om eventuele foutieve gegevens te verwijderen c.q. aan te passen. Maar dan nog vangt u in de meeste gevallen bot. Alleen degene die die betreffende (mogelijk foutieve) informatie heeft aangeleverd kan deze veranderen c.q. aanpassen..

jimmy schardijn
jimmy schardijn16 sep. 2017 - 9:51

Helemaal mee eens wie denken ze wie ze zijn?? belachelijk!!!je moet haast alles betalen, nog effe lucht happen hier in Nederland ook nog.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!