Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Consument kent gevaar gratis openbare wifi niet'

10-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
wifi 930x520
Veel mensen denken, ten onrechte, dat gratis openbare wifi-netwerken veilig zijn. Ruim 60 procent waant zich onkwetsbaar, blijkt uit een groot internationaal onderzoek door internetbeveiligingsbedrijf Norton Symantec . Kwaadwillenden kunnen echter via een onbeveiligd, openbaar netwerk vrij eenvoudig privégegevens ontfutselen.
Nep-hotspot niet te onderscheiden
Een mobiele telefoon of tablet meldt zichzelf eenvoudig aan op een veilig, maar óók onveilig openbaar wifi-netwerk. Met alle gevolgen van dien. In Kassa (22-03-2014 - zie video onderaan) toonde internetjournalist Brenno de Winter al aan hoe eenvoudig het is om telefoons zich te laten aanmelden op een nep-hotspot, zonder dat gebruikers het door hadden. Vervolgens kan al het internetverkeer worden afgetapt. Cybercriminelen kunnen een nep-hotspot maken met een schijnbaar betrouwbare naam (Starbucks, NS, alles kan...).
Via 3/4G of VPN is veiliger
Beter is om buiten de deur je normale 3G- of 4G-verbinding aan te laten staan. Deel geen foto's of wachtwoorden en doe geen bankzaken, of andere gevoelige dingen, als je een hotspot (openbare wifi) gebruikt. Een andere optie is gebruikmaken van een VPN (Virtual Private Network), hiermee internet je veiliger en anoniemer. Met VPN loopt je internet via een veilige, versleutelde internetverbinding met een VPN-server.
Voor het onderzoek ondervroeg Symantec 15.000 consumenten, in diverse landen, waaronder 1.000 in Nederland. De behoefte aan goed, en gratis wifi is groot, aldus Symantec. Dit maakt consumenten kwetsbaar voor misbruik.
Terugkijken: Hoe veilig zijn wifi-hotspots?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!