Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument kan flink besparen op notariskosten

04-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
255 keer bekeken
  •  
Notaris 1127

Uit onderzoek van De Consumentenbond blijkt dat de tarieven die notarissen rekenen, fors uiteenlopen. De Consumentenbond heeft bij 30 notarissen onderzocht hoeveel het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier kost. 

Voor het onderzoek hebben zogenaamde ‘mystery-onderzoekers’ van De Consumentenbond contact opgenomen met 30 notarissen. Ze hebben hen de vraag voorgelegd welke tarieven gehanteerd worden voor het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier. Daaruit blijkt dat de kosten variëren van 252 euro tot 945 euro (inclusief btw), aldus De Consumentenbond.

“Slechts 11 van de 30”

Ook is gekeken welke tarieven gehanteerd worden voor het opstellen van een tweede of derde akte. Ook daarbij blijkt dat de kosten sterk verschillen, afhankelijk van de notaris. Slechts 11 van de 30 notarissen hanteren dan een lager tarief, zo meldt De Consumentenbond. 

Schenken op papier in een notendop

Schenken op papier gebeurt relatief vaak, doordat het een goede manier kan zijn om te besparen op belastingkosten. Het geld wordt dan alleen op papier gegeven. In feite schenk je het geld aan bijvoorbeeld je kind, waarna je het direct weer ‘leent’. Zodoende kan het geld daadwerkelijk gegeven worden op een zelfgekozen moment. De schenking moet echter wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals beschreven door de belastingdienst

Stappenplannen en voorbeelden

Doordat een notaris ingeschakeld wordt, is het verstandig om te zoeken naar manieren om te besparen op de kosten. Daarvoor heeft De Consumentenbond stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten beschikbaar gemaakt voor leden, dat maakt De Consumentenbond bekend. Ook kunnen leden voorbeelden zien hoe zij voordeliger kunnen schenken zonder daarvoor naar de notaris te moeten. 

Bron: Belastingdienst, De Consumentenbond

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!