Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Consument geeft minder uit

28-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3230569.jpg
Huishoudens hebben in maart 3,3 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Aan vrijwel alle goederen en diensten werd minder besteed. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag publiceerde.
De daling van de consumptie was ongeveer net zo groot als in februari. Aan duurzame goederen werd bijna 9 procent minder besteed. Vooral de aankoop van nieuwe auto's liep sterk terug ten opzichte van maart 2008. Ook werd aanzienlijk minder geld uitgegeven aan meubels, kleding, schoenen en huishoudelijke apparaten. Al een half jaar wordt door consumenten op deze producten bezuinigd.
Per kwartaal geven huishoudens gemiddeld ongeveer 70 miljard euro uit aan goederen en diensten. In de eerste drie maanden van 2009 werd door consumenten minder uitgegeven dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ze spaarden wel veel meer: 8 miljard. Dat is bijna 7 miljard euro meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!