Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Consument gaf in april evenveel uit

14 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
webshop webwinkel online 1127
In april hebben Nederlandse consumenten ongeveer evenveel uitgegeven in webwinkels en met elektronische betalingen in normale winkels als een jaar eerder. Wel blijkt dat consumenten minder contant geld uitgaven. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. Die leidt dat af uit het feit dat er veel minder contant geld wordt opgenomen.
Online betalingen met creditcards en iDeal nam in april toe met zo'n 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van pinbetalingen in winkels nam met bijna 10 procent af.

Winkels

In de horeca, modewinkels en cultuursector werd beduidend minder gepind. Daarnaast pinden consumenten minder vaak voor parkeren. De omzet van dierenwinkels en bloemen- en plantenwinkels ging juist met 60 procent omhoog. Daarnaast gaven consumenten meer uit aan het bestellen van maaltijden en entertainment online.

Contant geld

Betaalvereniging Nederland denkt dat pinbetalingen in april met 10 procent zouden zijn gestegen en onlinebetalingen met 20 procent zouden zijn toegenomen zonder de coronacrisis.
Het aantal geldopnamen is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een normale maand. Betaalvereniging Nederland schat daarom in dat ook het bedrag dat consumenten in contanten betaalden in winkels ongeveer de helft lager is uitgevallen. Veel winkels ontmoedigen of weigeren contante betalingen vanwege het coronavirus.

Betaalverzoek

Ook het betaalverzoek is uit de gratie door de crisis. Dat wordt vaak gebruikt om de rekening van een avondje stappen vergoed te krijgen, maar dat gebeurt nu niet meer. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar